Unirea Principatelor Române sărbătorită la Timișoara

La împlinirea a 153 de ani de la de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marți, 24 ianuarie, la Timișoara, au fost organizate o serie de manifestări militare, religioase și culturale. La acestea au luat parte reprezentanți ai administrației publice județene și locale, în frunte cu Mircea Băcală, prefectul județului Timiș, Constantin Ostaficiuc, Președintele Consiliului Județean Timiș și Gheorghe Ciuhandu, primarul orașului, dar și veterani de război, structuri militare, reprezentanți ai Mitropoliei Banatului și organizații politice și apolitice, a precizat George Giurgiu.

Ceremonia s-a desfășurat în fața Inspectoratului de Poliție al județului Timiș și a debutat cu intonarea imnului de stat de către fanfara Garnizoanei Timișoara. Apoi, a fost evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859, când Moldova și Țara Românească, prin dorința stăruitoare a românilor din cele două principate, s-au unificat sub conducerea unui singur domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană împreună cu preotul militar Radu Bogdan, au oficiat o slujbă de Te Deum. În cadrul acesteia au fost înălțate rugăciuni și mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin unirea principatelor Moldova și Țara Românească la 1859.

După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție, de către oficialitățile județene și locale, precum și asociațiile politice și apolitice. Ceremonia închinată acestei zile s-a finalizat cu defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

Comentarii Facebook


Știri recente