Un sobor de 13 ierarhi a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

La Catedrala mitropolitana din Iasi, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi, cu prilejul hramului Sf. Cuv. Parascheva, de catre un sobor de 13 ierarhi, in prezenta a zeci de mii de credinciosi. Din sobor au facut parte IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Ioan, Episcop al Covasnei si Harghitei, PS Calinic Botosaneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. In cadrul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta sarbatorii de astazi: ‘Anul acesta, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva s-a imbogatit, s-a amplificat cu binecuvantari si cu bucurii prin aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, din Grecia, prin bunavointa Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina si prin bunavointa maicii starete Teodosia de la Manastirea ‘Sfanta Treime’ din Eghina, unde se afla moastele Sfantului Ierarh Nectarie, facatorul de minuni si vindecatorul de boli. Aceasta aducere a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie s-a facut cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si cu binecuvantarea Prea Fericitului Arhiepiscop Hristodoulos al Atenei si a intregii Elade. Suntem deosebit de bucurosi ca astazi am putut sluji impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Efrem si cu insotitorii Inalt Prea Sfintiei Sale care sunt clerici, Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie’.

Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina. IPS Sa a evidentiat importanta cinstirii sfintilor si a moastelor acestora: ‘Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai. Traim in acest oras, in aceste zile, bucurii care pot fi numite ceresti, care au fost incununate prin savarsirea acestei minunate Sf. Liturghii, cea mai mare taina si cea mai minunata din toate cate exista pe pamant. Aici se uneste Cerul cu Pamantul, aici suntem cu totii prezenti, cei vii si cei adormiti intru Domnul, si, in special, avem prezenta Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva si a Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni si vindecatorul de boli, la care ne inchinam cu atata evlavie. Sfanta noastra Biserica Ortodoxa este o Biserica a sfintelor moaste. Teologia sfintelor moaste este de o adancime extraordinara. Fiecare particica din sfintele moaste este o aratare, o teofanie a lui Dumnezeu in randul nostru, este cea mai inalta dovada a prezentei lui Dumnezeu in mijlocul noistru. Sfintele moaste ofera mireasma, ofera vindecare de boli, binecuvinteaza orice loc si orice tara, si in felul acesta dispar granitele care ne despart si ne unim cu totii in numele Domnului nostru Iisus Hristos’.

IPS Mitropolit Efrem a vorbit apoi despre Sf. Nectarie, subliniind viata sfanta pe care a avut-o acest sfant facator de minuni: ‘Sfantul Nectarie s-a nascut in Silivria, din Tracia, in 1846. Este din aceeasi patrie, din aceleasi locuri cu Sfanta Cuvioasa Parascheva. In copilarie a avut o perioada destul de dificila, cu multa saracie, cu nefericire. A mers la Constantinopol pentru ca sa se inchine. Avea dorinta de a-L cunoaste pe Dumnezeu, fapt pentru care a ramas neclintit in credinta sa, cu toate dificultatile. Credea in randuiala lui Dumnezeu si Dumnezeu i-a condus pasii. Minunile sale erau cunoscute inca din viata, incat alergau la el bolnavi, oameni cu multe probleme pentru a lua binecuvantare si a-si alina suferinta. Manastirea era foarte saraca. Insusi Sfantul Nectarie construieste si ajuta efectiv, cu mainile sale, la ridicarea bisericii, si insusi zideste cu piatra si cu caramida. El insusi repara incaltamintea maicilor de la manastire si traieste intr-o smerenie desavarsita, insa Soarele nu poate sa se ascunda’.

IPS Mitropolit Efrem a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru invitatia de a participa la hramul Sf. Cuv. Parascheva si, in semn de multumire, i-a daruit IPS Parinte Mitropolit Daniel un engolpion cu chipul Sf. Nectarie. In cuvantul rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat legatura spirituala pe care o creaza sfintii intre credinciosi si a vorbit despre semnificatiile sarbatorii de astazi: ‘Sarbatoarea de astazi are mai multe semnificatii, si cea dintai semnificatie este aceasta: comuniunea sfintilor insemneaza iubirea lui Dumnezeu aratata in oameni si pentru oameni si pentru mantuirea lor. Aducerea moastelor Sf. Ierarh Nectarie in aceste zile la Iasi arata legatura frateasca dintre Biserica Ortodoxa a Greciei si Biserica Ortodoxa Romana, arata prietenia intre poporul grec sau elen si poporul roman si arata dragostea credinciosilor fata de sfinti, indiferent de nationalitate, indiferent de secolul in care sfintii au trait, incat Sf. Parascheva care a trait in secolul al XI-lea se intalneste cu Sf. Nectarie din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, se intalnesc doi compatrioti aici, la Iasi, ca pe noi sa ne faca sa ne intalnim in iubirea Preasfintei Treimi si in binecuvantarea Bisericii lui Hristos’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a oferit IPS Mitropolit Efrem, in semn de multumire, un engolpion si o icoana care o infatiseaza pe Sf. Cuv. Parascheva, un album cu viata sfintei si un epigonat in care sunt infatitasi Sf. Parascheva si Sf. Nectarie: ‘Ca amintire a lucrarii noastre misionare comune, dorim sa Va oferim un engolpion cu chipul Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a tuturor pelerinilor. De asemenea, dorim sa va oferim icoana Sf. Cuv. Parascheva, un epigonat, o bedernita cu icoana Sf. Cuv. Parascheva si a Sf. Ierarh Nectarie de la Egina ca amintire a comuniunii sfintilor si a bucuriei pe care noi o traim in aceste zile aici, la Iasi. Va mai oferim un album cu viata Sf. Cuv. Parascheva, scris in limba greaca, in limba engleza si in limba romana. In acest album se afla si multe imagini ale bisericilor care poarta hramul Cuvioasei Parascheva atat in Romania, peste 450 de biserici, cat si in Grecia, in Serbia, in Bulgaria si in diaspora romana’.

Apoi, IPS Mitropolit Daniel a oferit presedintelui Traian Basescu o icoana a Sf. Cuv. Parascheva si albumul despre viata sfintei. La finalul Sfintei Liturghii, pe podiumul amenajat in fata Catedralei mitropolitane au fost inaltate rugaciuni catre Sf. Cuvioasa Parascheva si catre Sf. Ierarh Nectarie. A urmat apoi un cuvant al IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina, care a evidentiat evlavia poporului roman si totodata a transmis un mesaj de binecuvantare din partea PF Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Elade: ‘Dupa cum va vad, fetele dvs. se lucesc datorita harului lui Dumnezeu si al sfintilor. Sunt impresionat de dragostea dvs., de evlavia si de rabdarea de care dati dovada. Suntem aici acoperiti de harul lui Dumnezeu, cu totii formam o inima si un trup. Venind aici am vazut locurile dvs., am vazut ca tineti flori si busuiosc in mana care imprastie buna mireasma. Aceasta este o exprimare a dragostei pe care o aveti fata de sfinti. Va transmit urarile, rugaciunile si binecuvantarile PF Hristodoulos catre IPS Daniel si catre Inalt Prea Sfintitii si Prea Sfintitii Parinti slujitori si catre tot poporul roman si acestui oras credincios al Romaniei’.

In final, IPS Mitropolit Daniel a multumit delegatiei din Grecia pentru aducerea la Iasi a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie, a multumit ierarhilor si preotilor prezenti la slujba, precum si oficialitatilor si tuturor pelerinilor care au fost prezenti astazi la hramul Catedralei mitropolitane, precum si tuturor celor care au contribuit la organizarea in bune conditii a acestei sarbatori a hramului Catedralei mitropolitane din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente