Un sfert de veac fără Mănăstirea Văcărești

În Aula Academiei Române a avut loc astăzi, 1 noiembrie 2012, o sesiune științifică dedicată împlinirii unui sfert de veac de la distrugerea ansamblului monastic Văcărești. Evenimentul a fost organizat de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual ale Academiei Române.

„În anul 1973 s-a hotărât să nu mai fie închisoare acolo. Era o hotărâre benefică putem să spunem mai ales că a fost urmată de inițiativele și faptele unui om deosebit, regretatul Vasile Drăguț, care a inițiat o operă de restaurare și la capătul acestei opere de restaurare paradoxul istoric s-a redus nu la întruchiparea din nou a unui splendid locaș, ci la distrugerea sa prin hotărârea absurdă și nemiloasă care a fost luată și a început să fie executată între 1984 și 1986”, a spus Acad. Dan Berindei, vicepreședintele Academiei Române.

La sesiune a fost reprezentată și Patriarhia Română, totodată fiind transmis și mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sesiunea de comunicări este o încercare de păstrare a memoriei momentului dărâmării Mănăstirii Văcărești și un prilej de reevaluare a rolului pe care așezământul l-a avut în istoria și cultura românești.

„În primul rând s-a reușit reactualizarea în conștiința publică a valorii unui monument chiar dacă el nu mai există din punct de vedere fizic sau nu există deocamdată, asta rămâne de văzut, dar important este reactualizarea prezenței sale ca valoare emblematică a istoriei noastre, ca un monument de seamă care încununează epoca brâncovenească, apoi ca o expresie a jertfei nedorite de altfel care a fost aici evocată în toate nuanțele sale cum s-a petrecut lucrul acesta în perioada asta a deceniului 9 al regimului comunist”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Florin Șerbănescu de la Sectorul Cultural al Patriarhiei Române.

Au participat academicieni, istorici, arheologi, arhitecți, reprezentanți ai autorităților locale, jurnaliști.

Comentarii Facebook


Știri recente