Un prim an al proiectului catehetic „Hristos împărtășit copiilor” la Negrești

Parohiile Negrești I și Negrești II din comuna Negrești, județul Neamț (Protoieria Piatra-Neamț) au organizat sâmbătă, 20 iunie 2009, la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” o cateheză demonstrativă cu accent recapitulativ în cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor”. Alături de copiii care participă la orele de cateheză au participat și tinerii înscriși în corul de muzică bisericească (format de părintele Lehaci Leonte), părintele Solomon Vasile, părinții copiilor cât și alți invitați care s-au implicat în în acest minifestival catehetic.

Cateheza condusă de cei doi părinți parohi a debutat cu o rugăciune și s-a axat pe poezii cu conținut intuitiv, prin care s-a parcurs Vechiul și Noul Testament, cu următoarele teme: Facerea lumii, Noe, Avraam, Cina cea de Taină, Sfânta Liturghie, Învierea Mântuitorului, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt; după fiecare expunere a urmat o explicație din partea copiilor coordonați de părinții cateheți.

A urmat derularea unui slide cu fotografii din cadrul catehezelor care a fost urmărit de întreaga audiență, prezentat de părintele Leonte.

Două dintre surprizele acestei manifestări au fost reprezentate de concursul de iconografie jurizat de domnișoara Humă Mihaela (profesor de educație plastică), domnul Preda Claudiu-Mihail (absolvent al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași), domnul Dogaru Andrei (absolvent al Seminarului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț), domnul Zaharia Florin (absovent al Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț) și de către Preot Zaharia Ștefan, coordonator în cadrul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor” în Protopopiatul Piatra-Neamț, dar și de concertul de muzică religioasă oferit de corul organizat de părintele paroh.

Activitatea copiilor din cadrul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor” continuă și în vacanță întrucât părintele Leonte a oferit fiecărui copil un caiet și câte o fișă orientativă, ca model de completare, pe care copiii îndrumați de părinți sau bunici să le completeze cu activitatea lor spirituală din timpul verii.

Întrucât numărul tinerilor din parohie în timpul vacanței este mai mare, părinții parohi au hotărât și un program de cateheză pentru această vârstă prin organizarea de cateheze, colocvii, seminarii, vizionare de materiale media (în cooperare cu Școala din localitate).

Toți participanții au primit distincții pentru rezultate deosebite obținute la concursul de pictură și desen din cadrul Proiectului, catehumenii diplome de participare la programul catehetic, iar premianții concursului diplome de merit și premii. Toate materialele au întregit partofoliul bogat al părintelui paroh Leonte Lehaci care ne-a declarat:

„Munca și implicarea s-au transformat într-o cateheză care anunță implicarea mai multor copii din toamnă, având în vedere că din martie (a.c.) și până acum am acoperit doar o mică parte din temele care le putem aborda în cateheze. Grupul de catehumeni este astăzi mic, 16, iar coriștii numără 20 de glasuri. Am încercat ca prin pelerinajele organizate în Suceava: Mânăstirea Sfântul Ioan, Mânăstirea Râșca, Mânăstirea Cămârzani, și activitățile la nivel de localitate să atragem copiii și tinerii, și în aceeași măsură și părinții către Hristos, pe Care să-L împărtășim tuturor. Nu cred că este o simplă coincidență că desenul care a obținut premiul I la concursul de azi reprezintă tocmai actul împărtășirii”.

Dulcele și răcoritoarele, mulțumirea cateheților, admirația și considerația părinților și felicitările adresate de către toți invitații au împlinit tabloul unei manifestări desăvârșite de rugăciunea finală și de Vecernia zilei.

Preot Ștefan Zaharia,

coordonator al Proiectului „Hristos împărtășit copiilor” în Protopopiatul Piatra-Neamț, Zona Girov.

Comentarii Facebook


Știri recente