Un preot român misionar a fost decorat în Germania

De ziua Armatei Române, părintele paroh Constantin Papuc, de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Saarbrucken, din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a primit la Ambasada României din Berlin distincția militară „Emblema de onoare a Statului-Major General”, informează Ziarul Lumina.

Preotului român i s-a acordat această distincție pentru asistența religioasă oferită militarilor internați în centrul medical regional din Landstuhl, care este un centru de tratament pentru toți militarii răniți din Irak și Afganistan. Festivitatea înmânării emblemei militare a avut loc într-un cadru festiv, în același context primind diplome și distincții mai mulți ofițeri ai armatei germane, doi ofițeri ai armatei SUA, precum și directorul Centrului Medical Universitar din Homburg.

Activitatea misionară a preotului român a fost răsplătită la propunerea colonelului Nicolae Valentin Stănescu, atașat al Apărării, militar aero și naval de pe lângă Ambasada României la Berlin, și a șefului Statului-Major General al Armatei Române, general-locotenent Ștefan Dănilă.

„Distincția primită mă onorează și mă responsabilizează în aceeași măsură. Bucuria este cu atât mai mare pentru mine, cu cât Bunul Dumnezeu a rânduit să primesc această distincție în anul închinat, în Patriarhia Română, Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor. Este o mare onoare să fiu alături de soldații români și să le ofer un sprijin duhovnicesc atunci când au nevoie. Mă bucur când îi văd că participă la sfintele slujbe din biserica noastră din Saarbrucken, neuitând de Dumnezeu, Biserică și țara lor, dincolo de misiunea grea pe care o au”, a spus părintele Constantin Papuc.

„Ca medic într-un spital militar, te confrunți zilnic cu suferință, frică, durere, deznădejde, lacrimi și încerci pe cât îți oferă știința să le vii în ajutor, însă nu pe toate le poate rezolva știința, așa încât misiunea părintelui și a celor din comunitatea parohială ne oferă un mare ajutor. Atât medicul, cât și preotul sunt indispensabili bolnavului. El nu are nevoie doar de tratament, are nevoie în aceeași măsură și de un sprijin moral. Pentru toți românii de aici – personalul medical și pacienții soldați – este o mare binecuvântare să avem un preot ortodox român care să vină ori de câte ori avem nevoie. Prezența lui aici ne confirmă încă o dată că Biserica-mamă este alături de toți credincioșii săi, indiferent de țara în care locuiesc”, ne-a spus căpitanul Alexandru Nicolescu, medic român la Landstuhl Regional Medical Center.

La centrul medical unde părintele Constantin Papuc își desfășoară activitatea misionară lucrează și medici militari români, care se ocupă de soldații români răniți în Irak și Afganistan. Atunci când se întâmplă să fie soldați români răniți, părintele Constantin este chemat să le ofere un sprijin spiritual pacienților, să le citească o rugăciune sau să-i binecuvânteze spre a purta cu mai mult curaj suferința. Așa a fost și în cazul plutonierului Florin Boc, care a avut o grea încercare, peste care a reușit să treacă cu bine punându-și nădejdea în Bunul Dumnezeu. „Sunt un bolnav de leucemie care a avut șansa să ajungă aici în Germania la clinică pentru a efectua tratament și transplant. Părintele Constantin a fost alături de mine tot timpul. M-a vizitat de nenumărate ori la clinica de la Landstuhl. A stat alături de mine și de familia mea în salon. Timp de 1 an și 6 luni părintele a fost lângă mine cu sfaturi, vorbe bune și cu rugăciunea”, a mărturisit militarul român.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…