Un preot harnic și mult-răbdător – Părintele Valentin Colibă (1964-2012) –

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la înmormântarea Părintelui Valentin Colibă, marți, 14 august 2012:

Am primit cu durere în suflet vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Valentin Colibă, preot slujitor la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, Protopopiatul 1 Capitală. Părintele s-a mutat la Domnul prea devreme, la doar 48 de ani, în ziua de 12 august 2012, duminică, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în urma unui stop cardio-respirator.

Părintele Valentin Colibă s-a născut în data de 4 aprilie 1964, în București, părinții săi – Gheorghe și Elisabeta – fiind buni creștini, apropiați de Biserică. Crescut de mic în pridvorul bisericii, îndrumat și de unchiul său, preotul Mihai Colibă, tânărul Valentin a urmat cursurile Seminarului Teologic din București, pe care le-a absolvit în anul 1986. Admiterea și cursurile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, la vremea respectivă Institutul Teologic de grad universitar, au urmat firesc, pe aceeași linie începută încă din copilărie. În vara anului 1990, tânărul Valentin era proaspăt licențiat în Teologie și pregătit pentru a răspunde chemării preoțești.

Căsătorit încă din 1986 cu Elena Manole, enoriașă a Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, tânărul teolog a fost hirotonit diacon, în data de 17 martie 1991 și preot, o săptămână mai târziu, în 24 martie 1991, fiind numit, începând de la 1 martie 1991, paroh al Parohiei Brezoaiele, Protopopiatul Titu. În Arhiepiscopia Târgoviștei a slujit până în vara anului 2007, când a fost transferat la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, Protopopiatul 1 Capitală, după ce, în prealabil, susținuse examenul de selecționare pentru Capitală.

Din anul 2007 și până la neașteptata sa trecere la Domnul – 12 august 2012 – timp de cinci ani, Părintele Valentin Colibă și-a dedicat întreaga putere a slujirii celor ce-i erau, în același timp, enoriași și vecini, de vreme ce familia soției sale locuiește în această Parohie de mai multe decenii.

Crucea Părintelui nu a fost deloc ușoară, deoarece soția sa a fost lovită de o grea și incurabilă boală în urmă cu mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea, Părintele Valentin Colibă și-a purtat crucea cu demnitate și curaj până la capăt, în fața Tronului dumnezeiesc. Enoriașii au găsit în preotul lor Valentin un părinte bun, soția sa a avut în el un sprijin permanent, așa cum rar poți întâlni, iar fiul lor a avut în tatăl său un exemplu de urmat, în prezent fiind student la Teologie.

Slujitor devotat și vrednic al Sfântului Altar, dar și gospodar priceput și grabnic-ascultător, Părintele Valentin Colibă și-a dovedit priceperea în toate activitățile întreprinse la biserica Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari.

El rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut drept un om onest și curajos, un preot bun și harnic, care a luptat cu toate încercările vieții, având credința neclintită în ajutorul lui Dumnezeu. Părintele Valentin Colibă L-a slujit pe Mântuitorul Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă vreme de 21 de ani, plecând prea devreme spre lăcașurile cerești, la doar 48 de ani. A lăsat în urmă o soție bolnavă și un fiu student.

La acest ceas de vremelnică despărțire, în așteptarea Învierii de obște, ne rugăm Mântuitorului Hristos să odihnească sufletul bun al Părintelui Valentin Colibă întru Împărăția Sa, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit„, familiei îndurerate să îi rânduiască sprijin, iar parohiei îndoliate și tuturor celor ce l-au cunoscut și l-au prețuit să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente