Un preot harnic și înțelept – Părintele Ion Ilie de la Parohia Sfântul Nicolae – Malaxa (1949-2012)

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la înmormântarea PC Pr. Ion Ilie, fost paroh al parohiei Sfântul Nicolae – Malaxa, protopopiatul 2 Capitală, joi, 04 octombrie 2012:

Am primit cu durere în suflet vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Ion Ilie, preot paroh la Parohia Sfântul Nicolae – Malaxa (n.r. – galerie foto), Protopopiatul 2 Capitală. Părintele Ion Ilie s-a mutat la Domnul la vârsta de 63 de ani, sub acoperământul Maicii Domnului, luni, 1 octombrie 2012.

Părintele Ion Ilie a văzut lumina zilei în 28 mai 1949, în comuna Ciolpani, Ilfov, fiind primul dintre cei trei copii ai unei bune familii creștine. Crescut și format în preajma Sfintei Mănăstiri Țigănești, de mic copil a îndrăgit muzica bisericească și, la îndemnul părinților și al preotului paroh, a urmat cursurile școlii de cântăreți bisericești și apoi ale Seminarului Teologic din București.

Pe perioada celor cinci ani de studii seminariale, pentru rezultate foarte bune la învățătură și comportament demn de un viitor slujitor al Bisericii, tânărul Ion Ilie s-a bucurat de bursa oferită de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ulterior, a urmat cursurile Institutului Teologic din București, fiind un student eminent, motiv pentru care s-a bucurat de aprecierea profesorilor și a colegilor săi. Examenul de licență l-a susținut în iunie 1972, cu lucrarea Învățătura Ortodoxă despre Mântuire, sub îndrumarea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.

Rămas orfan de tată din clasa a treia de Seminar, tânărul teolog Ion Ilie, cel mai mare dintre cei trei copii, s-a considerat singurul „stâlp” al familiei și s-a angajat în postul vacant de pedagog la Seminarul Teologic din București, comportându-se cu elevii ca un frate mai mare, dar, totodată, îndrumându-i pe tinerii seminariști pe calea studiilor teologice cu mult tact pedagogic și răbdare.

În mai 1983, a dat curs chemării preoțești pentru care se pregătise atât de bine, fiind hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bălăceanca, Ilfov, de către vrednicul de pomenire Episcop Vicar Roman Ialomițeanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Fiind un om dornic de a face lucrurile cât mai bine, Părintele Ion Ilie și-a continuat studiile, urmând cursurile de doctorat în Teologie, la secția Teologie Practică, specialitatea Dreptul Bisericesc și Administrativ.

S-a căsătorit în anul 1980 cu tânăra Mariana Munteanu, iar în 1984, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a născut unica lor fiică, Iustina Daniela.

La 1 ianuarie 1990, Părintele Ion Ilie a fost transferat la biserica 23 August, numită ulterior Sfântul Nicolae – Malaxa, din Protopopiatul 2 Capitală, care funcționa într-o casă veche.

Părintele Ion Ilie, prin râvna și dragostea față de Biserică, a început să adune fonduri și, în anul 1992, a demarat lucrările pentru o biserică nouă, o construcție monumentală, în strada Nicolae Roșu, o adevărată catedrală, pe care Bunul Dumnezeu i-a îngăduit să o vadă terminată.

Preot harnic și duhovnicesc, înzestrat cu simț practic și liturgic deosebit, părintele Ion Ilie a fost un mare iubitor al slujirii sfântului altar și al oamenilor.

Lucrarea părintelui Ion Ilie este și va rămâne un exemplu pentru noua generație de preoți, prin dăruirea, înțelepciunea și dragostea pe care le-a arătat față de Biserica lui Hristos, față de enoriași și familie.

Părintele Ion Ilie L-a slujit pe Mântuitorul Hristos cu credincioșie, dragoste și râvnă vreme de 31 de ani, plecând spre lăcașurile cerești la vârsta de 63 de ani. A lăsat în urmă o fiică îndurerată.

La acest ceas de vremelnică despărțire, în așteptarea învierii de obște, ne rugăm Mântuitorului Hristos să odihnească sufletul bun al Părintelui Ion Ilie întru Împărăția Sa, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”, iar familiei îndurerate, parohiei îndoliate și tuturor celor ce l-au cunoscut și l-au prețuit să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente