Un patriarh ecumenic la Galati in secolul al XVII-lea: Sf. Atanasie Patelarie – 350 de ani de la mutarea sa la Domnul

Anul acesta se implinesc 350 de ani de cand s-a mutat la Domnul Sfantul Atanasie Patelarie, Patriarh Ecumenic al Constantinopolului in anii 1634, 1652. Datorita conditiilor grele impuse de dominatia turca, Sfantul Atanasie se refugiaza in Moldova lui Vasile Lupu, mai precis la biserica Manastirii ‘Sfantul Nicolae’ din Galati, unde a rezidat 12 ani (1642-1653).

Putin cunoscut, patriarhul care a vietuit la Galati la mijlocul secolului al XVII-lea, s-a dovedit a fi una dintre cele mai reprezentative personalitati ale Ortodoxiei din secolul respectiv.

Ucenic si secretar fidel, al renumitului Patriarh Ecumenic Chiril Lucaris, Mitropolit destoinic al Tesalonicului, Patriarh Ecumenic in doua randuri, ierarh apreciat de voievodul moldovean Vasile Lupu, carturar si teolog vestit in epoca, aparator al Ortodoxiei atat in Rasarit, cat si in Apus, inalt demnitar eclesiastic cinstit de Patriarhul Nikon al Rusiei si de tarii moscoviti, vietuitor asccetic, sfant inscris in calendarele Bisericilor Ortodoxe Ruse si Greaca, Atanasie Patelarie, este de departe, cea mai reprezentativa si conturata personalitate eclesiastica legata de orasul Galati si de Eparhia Dunarii-de-Jos. Sfantul Patelarie a trecut la Domnul la 5 aprilie 1654 la Manastirea ‘Schimbarea la Fata’ de langa localitatea ucrainiana Mgarsk (langa orasul Lubni). Astazi sfintele sale moaste se afla in Catedrala ‘Buna-Vestire’ din orasul Harkov (Ucraina).

La initiativa Prea Sfintitului Casian Craciun, Episcopul Dunarii-de-Jos au fost intreprinse mai multe demersuri la Patriarhia Ecumenica de Constantinopolul, la Mitropolia din Harkov si Bogoduhov si la alte institutii, pentru a obtine date si marturii asupra vietii si activitatii acestui mare ierarh panortodox, Eparhia Dunarii-de-Jos, intentionand publicarea unei monografii complete si derularea procesului de includere in calendarul bisericesc a numelui Sfantului Atanasie.

Pentru a-l cinsti asa cum se cuvine pe acest mare sfant, Episcopia Dunarii-de-Jos a initiat un program liturgic special, incepand cu data de 1 mai.

Astfel, in seara zilei de 1 mai a.c., la orele 18.00 va avea loc la Biserica ‘Sfantul Nicolae’ din Galati, prima slujba de priveghere in cinstea Sfantului Atanasie.

Duminica 2 mai a.c., in Catedrala Episcopala ‘Sfantul Nicolae’ se va savarsi Sfanta Liturghie intru pomenirea acestui ierarh cu traire sfanta. De asemenea, in toate parohiile din oras preotii vor face cunoscuta credinciosilor viata Sfantului Atanasie Patelarie.

Comentarii Facebook


Știri recente