UN ORĂȘEL ADMIRABIL ÎNTR-UN ORAȘ VENERABIL

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inaugurarea ansamblului urbanistic Palas Iași, joi 31 mai 2012:

Prin inaugurarea Ansamblului urbanistic multifuncțional PALAS din Iași se împlinește un proiect grandios de dezvoltare urbană, ale cărui începuturi le cunoaștem din anii păstoririi noastre spirituale la Iași în calitate de Mitropolit și Locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei (1990-2008).

Pentru societatea românească de astăzi, preocupată de modernizare și integrare economică europeană, participarea la schimbul internațional de valori materiale și culturale a devenit o cale de dezvoltare durabilă și de dialog cu alte culturi și popoare. În aceste condiții, orice investiție autohtonă reușită constituie un act de demnitate și eficiență în slujirea comunității locale, care inspiră încredere și curaj în confruntarea cu criza economică pe care o traversăm în prezent.

Am acordat binecuvântarea noastră în anul 2007 pentru lansarea proiectului PALAS Iași, desfășurat printr-un parteneriat public-privat, deoarece am apreciat modul în care compania Iulius Group și-a dezvoltat activitatea economică și comercială, adăugând la criteriul eficienței și interesul permanent pentru utilitatea publică social-culturală și pentru calitatea vieții umane.

Componentele acestui ansamblu arhitectural multifuncțional care se inaugurează acum au fost gândite astfel încât să pună mai bine în valoare o clădire emblematică pentru municipiul Iași, și anume Palatul Culturii. Totodată, cercetările arheologice care au însoțit lucrările de construcție au scos la lumină vestigii ale Curții Domnești de odinioară și au îmbogățit patrimonial muzeistic al unui oraș încărcat de istorie.

Modernitatea arhitectonică a noului ansamblu, în dialog cu urbanistica tradițională a orașului celor șapte coline, arată vocația românească de înnoire fără pierderea identității, curajul, inteligența și iubirea față de urbea natală a unui tânăr ieșean, experimentat investitor în domeniul imobiliar, Domnul Iulian Dascălu, președintele companiei Iulius Group.

Mulțimea componentelor acestui ansamblu urbanistic, primul de acest gen în România, oferă beneficii de interes public: spații comerciale, zone de recreere (grădina PALAS, locuri de joacă pentru copii, spații cu destinații sportive), locuri de cazare, importante spații dedicate activităților culturale (săli de conferințe, spații expoziționale, amfiteatru), servicii sociale (cabinete medicale, farmacii, grădiniță, spălătorie etc.), parcare subterană (2.500 locuri), peste 2.500 de locuri de muncă pe durata construcției și 4.000 de noi locuri de muncă după inaugurare, toate acestea contribuind la bunăstarea orașului, la atragerea de noi investitori și la valorificarea potențialului turistic al zonei. Prin întreaga sa activitate, PALAS Iași devine nu numai un contribuabil major la bugetul municipalității, ci și un simbol al eleganței și eficienței, un orășel admirabil într-un oraș venerabil.

Dorim ca vizitarea acestui loc să fie și un prilej de-a vizita bisericile din apropiere: Sfântul Lazăr, Sfântul Apostol Andrei, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfântul Nicolae, Sfinții Trei Ierarhi și Catedrala mitropolitană.

Adresăm astăzi calde felicitări Domnului Iulian Dascălu și tuturor celor care au lucrat cu seriozitate și pasiune la finalizarea proiectului, într-o vreme de criză economică și instabilitate financiară.

Totodată, transmitem binecuvântări celor ce își vor desfășura activitatea în acest orășel modern din inima vechii capitale moldave care îmbină armonios tradiția cu noutatea.

Tuturor celor prezenți la acest eveniment vă dorim ani mulți și binecuvântați!

†DANIEL

Patriarhul României

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…