Caracterizarea din titlu este făcută de Miron Costin celui care, la data de 3 aprilie a anului 1634, deci acum 380 de ani, se urca în scaunul de domnie al Moldovei schimbându-și numele de boier din Lupu Coci în numele de domn Vasile Lupu. A condus Țara Moldovei timp de 19 ani, fiind din punctul de vedere al duratei una din cele mai lungi domnii din istoria Țărilor Române. Au fost, pentru Moldova, ani de multe împliniri, de o relativă stabilitate economică și politică, ceea ce a dat țării o anume stare de prosperitate – dacă avem în vedere că, la preluarea domniei, țara se afla într-un mare declin economic.
Același Miron Costin consemna în Letopisețul Țării Moldovei: „Fericită domnia lui Vasile Vodă, în care, de au fostu cândva aciastă țară în tot binele și bivșug și plină de avuțiie, cu mare fericiie și tărăgănată până la 19 ani, în dzilele acestii domnii au fostu”. Chiar privite cu rezervele de rigoare, aceste evaluări se confirmă în mare măsură prin faptele și realizările acelei vremi așa cum sunt ele consemnate de cercetătorii care s-au aplecat asupra acestei veritabile epoci de cultură și artă.
Vasile Lupu a avut o bogată și rodnică activitate ctitoricească în cei 19 ani de domnie. A ridicat din temelie, a reparat sau a refăcut 28 de biserici, la care se adaugă și importante edificii laice. Vasile Lupu se situează astfel, după Ștefan cel Mare și Sfânt, între ctitorii principali din Moldova.
Mai multe detalii în Ziarul Lumina.