Un nou staret la Manastirea Petru Voda

Ieromonahul Lavrentie Carp Lucian va fi instalat maine, 2 aprilie, in functia de staret al Manastirii „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil“ – Petru Voda, din judetul Neamt. Pentru slujba de instalare, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a numit ca delegat oficial pe arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. La instalare va participa si arhim. Pavel Toderita, exarhul din zona Neamt. Ierom. Lavrentie ii urmeaza in scaunul de staretie protosinghelului Iustin Parvu.

Detalii despre noul staret ne-a oferit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, care a declarat pentru cotidianul crestin ‘Lumina’: „Parintele protosinghel Iustin Parvu a fost vreme de 15 ani staret al Manastirii Petru Voda pe care a fondat-o, care este, asadar, ctitoria sa. In data de 23 martie 2006 parintele Iustin a cerut, printr-o scrisoare adresata IPS Mitropolit Daniel, retragerea sa din ascultarea de staret, urmand ca la conducerea acestei manastiri sa fie numit un ucenic de al sau pe care l-a format in ultimii ani, ieromonahul Lavrentie. Parintele Lavrentie Carp s-a nascut la 12 decembrie 1978, la Piatra Neamt, din parintii Vasile si Elena. A urmat Facultatea de Teologie la Iasi, a fost vietuitor la Manastirea Pangarati din anul 1998, iar in anul 2003 a intrat in obstea Manastirii Petru Voda. La Petru Voda a fost si secretarul manastirii, dar si slujitor la Sfantul Altar, precum si redactor la revista «Glasul monahilor». Parintele Iustin Parvu l-a dorit pe el, pentru a-l putea ajuta in perioada urmatoare, astfel incat acesta sa invete randuiala. Motivele pentru care parintele renunta la aceasta functie sunt: in primul rand, varsta inaintata, apoi faptul ca este foarte ocupat cu sfatuirea credinciosilor si a fiilor duhovnicesti care il cauta, dar si a pelerinilor care vin adesea la manastire. Parintele este un om al rugaciunii care acorda foarte multa asistenta duhovniceasca. In plus, pe langa problemele staretiei manastirii, trebuie sa amintim si faptul ca in apropiere se afla un camin de batrani si un orfelinat, iar acestea sunt in administrarea manastirii. Prin urmare, aceasta initiativa de schimbare a noului staret nu apartine Mitropoliei, ci tocmai parintelui Iustin, care doreste ca in perioada de viata pe care i-o va mai darui Dumnezeu sa-l pregateasca pe acest tanar ucenic al sau“.

70 de ani alaturi de Hristos

Parintele Iustin Parvu a intrat in viata monahala in 1936, la Schitul Durau, pe cand avea numai 17 ani. Dupa doi-trei ani a fost trimis spre desavarsire la Seminarul monahal de la Cernica, langa Bucuresti. In timpul razboiului a slujit ca preot militar pe Frontul de Est. Dupa razboi, a fost a condamnat la 12 ani de temnita grea. Dupa ce a fost eliberat, a venit la Manastirea Secu sa slujeasca. Din nefericire, in anul 1975 a fost din nou arestat de comunisti, care l-au fortat, pentru o supraveghere mai lesne, sa se stabileasca la Manastirea Bistrita. In 1989 s-a intors la Secu, iar doi ani mai tarziu s-a retras in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune. Insa vrerea Domnului a fost alta, astfel incat in 1991 a intemeiat manastirea de la Petru Voda, unde se afla si astazi.

Scrisoarea protos. Iustin Parvu adresata IPS Mitropolit Daniel in data de 23 martie 2006

‘Inalt Prea Sfintite Stapane,

Subsemnatul, protosinghelul Iustin Parvu, staret al Manastirii „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ – Petru Voda, fiind la o varsta inaintata de 87 de ani, dupa 15 ani de staretie in aceasta manastire pe care am inceput-o din temelii si am adus-o la o stare de stabilitate materiala si duhovniceasca, va rog sa binevoiti a asculta cererea mea de a ma retrage din functia de staret. Motivele care m-au indemnat sa iau aceasta hotarare sunt atat varsta inaintata, cat si dorinta de a lasa inca din viata un succesor care sa continue ampla activitate a manastirii noastre. Daca, la inceput, in anul 1990, locurile acestea erau pustii, dupa 15 ani s-au schimbat cu totul, vazandu-mi cu ochii implinit visul de a ctitori o manastire care sa fie in slujba oamenilor, spre a mangaia durerile si suferintele atat de multe ale oamenilor care cauta scapare la adapostul Bisericii si la ajutorul lui Dumnezeu. Nu numai atat, ci, dupa cum bine stiti, avem de cativa ani in ocrotirea noastra si o fundatie de asistenta sociala, un azil pentru batrani si un orfelinat pentru copii, care sunt deservite de un numar de maici. Toata aceasta bogata activitate are nevoie de o supraveghere atenta, de multa putere de lucru. Deoarece eu insumi, la varsta mea, fiind ocupat si cu problemele credinciosilor care vin la manastire, nu pot sa ma ingrijesc de toate acestea cum s-ar cuveni, am socotit nimerit sa las pe ieromonahul Lavrentie Carp, vietuitor in obstea noastra, in functia de staret al manastirii pentru a putea prelua din timp sarcina de a purta de grija de bunul mers al manastirii si, fiind numit de mine personal, pentru a evita eventuale neintelegeri ce s-ar isca si ca pacea si linistea duhovniceasca a obstii sa nu fie stirbite in nici un chip. Cel ales de mine pentru a prelua functia de staret si pe care ma angajez ca-l voi sustine si-l voi indruma in dificila sarcina a pastoririi sufletelor si a slujirii lui Dumnezeu din aceasta postura este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Motivul acestei alegeri este ca il cunosc de multa vreme, inca inainte de a intra in manastire, si am vazut ca este cel mai potrivit, dand dovada de ascultare, de putere de lucru, dragoste de Dumnezeu, de o buna pregatire duhovniceasca. A intrat in monahism la varsta de 20 de ani, in anul 1998, la 14 septembrie, la Manastirea Pangarati, de unde a urmat cursurile Facultatii de Teologie „Dumitru Staniloae“ din Iasi, pe care a absolvit-o in anul 2004. A fost hirotonit diacon de Inalt Prea Sfintia Voastra la data de 25 iulie 2002. A venit in manastirea noastra la 14 octombrie 2003, unde a dat dovada de ascultare si daruire pentru viata monahala. Aici a fost hirotonit ieromonah de catre Inalt Prea Sfintia Voastra in data de 29 octombrie 2005.

Cu speranta ca cererea mea va gasi ascultare la Inalt Prea Sfintia Voastra, va rog sa luati o hotarare care sa statorniceasca pacea si buna randuiala dupa voia lui Dumnezeu si dupa intelepciunea pe care o aveti.

Al Inalt Prea Sfintiei Voastre supus ascultator,

Staret protosinghel Iustin Parvu’.

Cuvant de raspuns al IPS Daniel la scrisoarea parintelui Iustin Parvu, din data de 1 aprilie a.c.

‘Prea Cuvioase Parinte Staret Iustin,

Urmare cererii pe care ne-ati adresat-o pentru a ne face cunoscuta dorinta Prea Cuviosiei Voastre de-a fi dezlegat de slujirea de staret al Manastirii Petru Voda, manastire ctitorita de Sfintia Voastra, precum si dorinta ca noul staret al Manastirii Petru Voda sa fie Prea Cuviosul Parinte Ieromonah Lavrentie Carp, pana in prezent secretar al aceleiasi manastiri, Va facem cunoscut ca am citit cu multa atentie motivele care v-au determinat sa cereti aceasta schimbare. Astfel am inteles ca varsta inaintata a Prea Cuviosiei Voastre si starea de sanatate nu va mai permit sa impliniti toate obligatiile legate de functia de staret si de duhovnic al manastirii. De asemenea, am inteles si am apreciat mult faptul ca doriti sa-l indrumati si sa-l ajutati pe parintele Ieromonah Lavrentie Carp, pe care l-ati format duhovniceste si l-ati propus ca un nou staret, sa conduca Manastirea Petru Voda dupa toata randuiala canonica si administrativa, mai ales ca manastirea aceasta are si o fundatie cu o bogata activitate social-caritativa. Consideram ca propunerile Prea Cuviosiei Voastre arata o grija parinteasca si o responsabilitate deosebita atat pentru prezentul, cat si pentru viitorul manastirii pe care ati ctitorit-o.

Prin urmare, am aprobat demisia Prea Cuviosiei Voastre din postul de staret al Manastirii Petru Voda si l-am numit ca succesor in postul de staret pe Prea Cuviosul Parinte Lavrentie Carp, avand in vedere: formarea sa duhovniceasca pe care i-ati dat-o ca fiu duhovnicesc al sfintiei voastre, diploma de licentiat in teologie dobandita la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, precum si experienta sa administrativa de mai multi ani, ca secretar al manastirii. Parintele Lavrentie Carp va fi instalat in postul de staret al Manastirii Petru Voda in duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfantului Ioan Scararul, 2 aprilie 2006, de catre delegatii nostri Prea Cuviosii Arhimandriti Dosoftei Scheul si Pavel Toderita. Apoi, in viitorul apropiat, cand vom fi prezent in zona Neamt, vom citi pentru el o rugaciune de binecuvantare si ii vom acorda rangul de Protosinghel. Pana atunci Parintele Lavrentie Carp trebuie sa-si insuseasca, cu ajutorul Exarhilor, toate regulile si cunostintele administrative legate de postul de staret. Ca semn de apreciere pentru faptul ca ati ctitorit si organizat Manastirea Petru Voda, Prea Cuviosia Voastra Parinte Iustin veti fi pomenit la slujbe, dupa noul staret Lavrentie, cu titlul de „proin-staretul Iustin“.

Va felicitam si va multumim pentru toata activitatea de staret desfasurata pana acum si pentru grija pe care o aveti ca succesorul sfintiei voastre in postul de staret sa fie pregatit cu multa responsabilitate si intelepciune, cu nadejdea ca va avea mereu in vedere buna randuiala a manastirii si mantuirea obstii monahale incredintata lui spre pastorire.

Rugam pe Hristos – Domnul sa va daruiasca ani multi cu sanatate, precum si bucuria duhovniceasca de a indruma in continuare, ca duhovnic, pe cuviosii monahi si pe credinciosii mireni pe calea mantuirii’!

† Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente