Un nou sfant in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane

La Gledin, judetul Bistrita-Nasaud, a avut loc astazi ceremonia proclamarii oficiale a canonizarii Sf. Ierarh Pahomie, episcopul Romanului. Canonizarea Sf. Ierarh Pahomie a fost aprobata de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 14 – 15 noiembrie 2006, avand ziua de pomenire 14 aprilie. Mai multe amanunte despre ceremonia de astazi de la Gledin am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Ceea ce s-a intamplat la Gledin a fost o mare sarbatoare si prin participarea numerosului sobor de ierarhi, de preoti slujitori, sobor care a fost prezidat de catre PF Vladimir, mitropolitul Kievului si primat al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care a venit insotit de o delegatie formata din doi ierarhi si doi slujitori, alaturi de care au mai slujit inca 24 de ierarhi membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La slujba Sf. Liturghii si la momentul solemn al proclamarii canonizarii Sf. Pahomie a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, impreuna cu numeroase oficialitati centrale si locale. Din partea IPS Mitropolit Daniel, la sfarsitul Sf. Liturghii am impartit tuturor ierarhilor prezenti si unor personalitati, care au participat la aceasta canonizare solemna si la Sf. Liturghie, istoria Schitului Pocrov, o lucrare monografica alcatuita de arhim. Dosoftei Scheul, care a aparut recent la Editura Trinitas, tiparita in mod special pentru acest moment’.

Despre importanta proclamarii canonizarii Sf. Ierarh Pahomie ne-a vorbit PS Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos: ‘Dupa mai bine de doua secole de la plecarea sa la Dumnezeu, se intoarce catre noi toti aratand ca Ortodoxia este liantul care uneste popoarele si ca sfintii ne cheama la unitate, la lumina si la bucurie pascala. A fost o adevarata bucurie pascala pentru intreaga Ortodoxie, pentru Ortodoxia de o parte si de alta a Carpatilor, din Moldova si din Transilvania, dar si pentru romanii ortodocsi din Romania si din Ucraina, pentru ca Sf. Pahomie continua sirul rugaciunii pentru unitate panortodoxa. Sfintii ajunsi in ceruri unesc si infratesc popoarele’.

Viata Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin

Cuviosul Pahomie s-a nascut in jurul anului 1674, in localitatea Gledin, judetul Bistrita-Nasaud, ca fiu al preotului Eftimie si al prezbiterei Ana. Ca foarte multi tineri ardeleni din vremea aceea, vine in Moldova si este primit ca frate la Manastirea Neamt. In anul 1697, la varsta de 25 de ani, primeste cununa calugariei. In jurul anului 1700, Pahomie a fost hirotonit preot si randuit ca mare eclesiarh, iar la nici 30 de ani devine staretul Manastirii Neamt, pe care o conduce pana in anul 1704, cand pleaca la Kiev, la Lavra Pecerska, unde il cunoaste pe Sf. Dimitrie al Rostovului, caruia ii devine ucenic. Insa, intors in Moldova se hotaraste sa aleaga sihastria, gasindu-si locul pentru liniste intr-o poiana mai sus de Manastirea Neamt, unde si-a facut o coliba. In 1706 a fost descoperit in aceasta poiana de niste boieri care erau la vanatoare, iar de aici a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman, la 18 ianuarie 1707 fiind hirotonit episcop, eparhie pe care a pastorit-o timp de 7 ani si trei luni. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat in Biserica ‘Sf. Nicolae’, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie paraseste scaunul arhieresc pentru a reveni la Neamt, dar s-a retras din nou in sihastrie. La 14 aprilie 1714 el s-a retras la poiana lui, si-a dat demisia din functia de episcop si a venit aici ca sa cladeasca o biserica, la Pocrov, inchinata Acoperamantului Maicii Domnului. Dar, Pahomie a pornit din nou in pribegie la Kiev, la Lavra Pecerska, unde a trecut la Domnul in data de 14 aprilie 1724, iar moastele lui sunt pastrate si astazi in paraclisul ‘Sf. Stefan’ din Lavra Pecerska. Mentionam faptul ca Nicolae Iorga a afirmat despre Pahomie ca a fost ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’.

Comentarii Facebook


Știri recente