Un nou sediu pentru Protopopiatul Iași 2

În luna iulie 2012 au început lucrările noului sediu al Protopopiatului Iași 2, aflat în cartierul ieșean Cantemir, pe strada Ion Neculce, numărul 35. Clădirea se află lângă actuala Cancelarie a Protoieriei Iași 2 și va cuprinde parter, etajul 1 și mansardă, potrivit Ziarul Lumina. Fondurile necesare ridicării acestui edificiu provin din economiile pe care Protopopiatul Iași 2 le-a făcut de-a lungul timpului. Ridicarea noului sediu este necesară, întrucât în prezent nu există condițiile necesare desfășurării activității protopopiatului.

Preoții Protopopiatului Iași 2 vor beneficia în perioada următoare de un sediu nou, a cărui construcție a început în luna iulie a acestui an.

Lucrările de construcție se derulează sub supravegherea părintelui Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, care a avut inițiativa de a ridica această clădire. ‘Noul sediu al Protoieriei Iași 2 va acoperi trei laturi importante: administrativă, misionar-pastorală și social-filantropică.

În ceea ce privește latura social-filantropică, ținând cont de sfatul Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolotul Moldovei și Bucovinei, și cunoscând anumite probleme pe care le întâmpină preoții, ne-am gândit ca noul sediu să aibă câteva camere pentru cazarea slujitorilor sfintelor altare. Dorim astfel să oferim posibilitatea preoților de a se caza în apartamentele protopopiatului, atunci când sunt nevoiți să stea una sau mai multe zile la tratament în Iași. Aceste spații de cazare vor fi folosite și pentru pelerinii care vor veni în Iași la hramul Sfintei Parascheva sau cu alte ocazii’, a spus pr. protopop Vilie Doroșincă.

Construcție pe structură metalică

Această lucrare este meritul tuturor preoților din Protopopiatul Iași 2, întrucât în fiecare an și-au adus obolul lor, prin debitele anuale pe care le-au depus la protoierie. De asemenea, părinții parohi s-au aprovizionat de la sediul protoieriei cu lumânări, calendare ș.a.. Astfel, de-a lungul anilor, s-a adunat o sumă de bani care este întrebuințată în folosul preoților. La solicitarea părintelui protopop Vilie Doroșincă a fost format un comitet de inițiativă pentru această construcție, care a fost aprobat de toți preoții protopopiatului. Acest comitet este format din cinci preoți, care au fost sau sunt implicați în activități de construcție în parohiile pe care le păstoresc.

La parter va funcționa o sală de conferințe, cu o capacitate de 160 de locuri, iar la etaj vor fi amenajate patru apartamente. În spațiul de la mansardă va funcționa arhiva protopopiatului. ‘Lucrarea de construcție a început cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, având aprobarea Centrului eparhial Iași. Am avut bucuria ca Înalt Preasfinția Sa să viziteze acest șantier, încurajându-ne astfel să ajungem la finalizarea lucrărilor. În această săptămână a fost turnată plasa superioară a clădirii, iar până la mijlocul lunii septembrie va fi montat acoperișul. Apoi se vor realiza pereții interiori, finisajele ș. a.. Clădirea este ridicată pe structură metalică, având o fundație rezistentă pe bază de casete, care au trei metri adâncime. Am procedat la acest gen de construcție ținând cont că pânza freatică este ridicată. Mergând pe analiza specialiștilor pe care i-am solicitat, s-a ajuns la această soluție pe care o consider potrivită. În același timp, este un ritm de lucru mai rapid, chiar dacă sunt costuri mai mari decât dacă s-ar fi ridicat o clădire din zidărie’, a explicat pr. protopop Vilie Doroșincă.

Angajații protopopiatului, înscriși ‘în rândul constructorilor’

Întrucât noul sediu are și o menire filantropică, cei care doresc să sprijine această lucrare sunt așteptați la sediul Protopopiatului Iași 2, aflat pe strada Ion Neculce, numărul 35. ‘Doresc să mulțumesc tuturor angajaților protopopiatului pentru răbdarea pe care au avut-o până în prezent. Programul de lucru al protoieriei este același, deși uneori este greu de suportat zgomotul produs de lucrările care se realizează. Nu am dorit să ne mutăm provizoriu în altă parte, din dorința de a ne înscrie în rândul constructorilor acestui șantier. Să dea Bunul Dumnezeu să ne vedem sănătoși la sfințirea acestui sediu, când va fi dat în folosință’, s-a exprimat pr. protopop Vilie Doroșincă.

Peste două decenii de funcționare

Protopopiatul Iași 2 a fost înființat în anul 1991. De atunci și până în anul 2001 sediul protoieriei a fost situat în mai multe părți ale orașului Iași: Mănăstirea Frumoasa (pe vremea când era biserică parohială), Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, Căminul ‘Sfântul Nicolae’ din Iași, casa parohială a parohiei ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Iași. ‘În anul 2001 am cumpărat spațiul actualului sediu al protoieriei, aflat pe strada Ion Neculce din cartierul Cantemir din Iași. De atunci, ne desfășurăm activitatea în acest spațiu. Sala de ședințe pe care am amenajat-o în anul 2001 a devenit neîncăpătoare în anii ce au urmat, nefiind condiții optime pentru participarea la conferițele lunare’, a amintit pr. protopop Vilie Doroșincă.

Comentarii Facebook


Știri recente