Un nou protopop la Gherla

Părintele Paul Isip de la parohia Băița a fost hirotesit întru Protopop al Gherlei în data de marți 29 mai 2012 de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înainte de începerea lucrărilor conferinței preoțești de primăvara a preoților din Protopopiat. Conferința a fost precedată de un Te-Deum săvârșit în Biserica Sfânta Treime din Gherla, potrivit mitropolia-clujului.ro.

ÎPS Părinte Andrei a fost însoțit de exarhul mănăstirilor, Arhim. Dumitru Cobzaru, care a relatat următoarele despre desfășurarea evenimentului: „Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a prezidat astăzi (29 mai 2012) Conferința de primăvară cu tema «Anul Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor» la Protopopiatul Gherla. Înainte de Conferința propriu-zisă, imediat după slujba de Te-Deum, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit protopop al Protopopiatului Gherla pe pr. Paul Isip de la parohia Băița. De asemenea, părintele Protopop a fost hirotesit și iconom stavrofor”.

Conform celor declarate de pr. protopop Paul Isip, „în cadrul Conferinței au fost susținute două lucrări, una întocmită de părintele Marius Ormenișan de la parohia Petrești și cealaltă de pr. Marcel Ghebertea de la Nicula… Cei doi referenți au subliniat evoluția rânduielii Sfântului Maslu în istoria Bisericii Ortodoxe și au subliniat necesitatea Tainei într-o lume plină de suferințe și necazuri. Părintele Mitropolit a încheiat conferința îndemnându-i pe slujitorii altarelor să restabilească legătura între Sfântul Maslu, Taina Spovedaniei și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii, pregătiți de Maslu și Spovedanie, să se și împărtășească. Părintele Mitropolit Andrei și cei 50 de preoți ai Protopopiatului Gherla am mers în procesiune la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, în curtea căreia s-a pus piatra de temelie pentru noul sediu al Protopopiatului. Curtea Bisericii a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care au ținut să ia parte la acest moment solemn. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dea putere de muncă să ridicăm noul sediu al Protopopiatului Gherla, iar activitatea sa să fie de folos pentru sfânta noastră biserică”.

După conferință, toți preoții au participat la punerea pietrei de temelie a noului sediu al Protopopiatului Gherla. Referitor la dorința de a avea un sediu al Protopopiatului, părintele Protopop nou instalat a afirmat că „încă din anul 1997, din momentul reînființării Protopopiatului, s-a născut această idee a construirii unui sediu permanent al Protopopiatului. Din nefericire, însă, timp de 15 ani ideea aceasta nu a putut fi concretizată datorită faptului că Protopopiatul nostru este cel mai mic din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului iar situația materială precară a parohiilor a îngreunat mult punerea în practică a acestei idei. Totuși, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, nădăjduim că punerea pietrei de temelie la noul sediu va aduce și soluțiile de care avem nevoie pentru a începe această lucrare necesară pentru comunitatea noastră și pentru Protopopiatul nostru”.

După punerea pietrei de temelie a sediului Protopopiatului, Înaltpreasfințitul Andrei a făcut o vizită de lucru la Mănăstirea Nicula unde s-a închinat Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului făurită de preotul Luca din Iclod și apoi a fost prezent pe șantierul noii biserici a mănăstirii pentru a vedea care este stadiul lucrărilor efectuate până în prezent.

Comentarii Facebook


Știri recente