Un nou proiect de catehizare adresat adulților

În Sala Conventus din Palatul Patriarhiei au continuat ieri lucrările celui de-al IV-lea Congres național ‘Hristos împărtășit copiilor’, informează „Ziarul Lumina”. În cadrul sesiunilor a fost prezentat și dezbătut un nou program de cateheză pentru adulți, intitulat ‘The Way’ (Calea). Programul catehetic are drept scop integrarea în comunitatea bisericească a familiilor creștine.

Dezvoltat de preoți și profesori de la Institutul pentru Studii Creștin-Ortodoxe, programul cateheză pentru adulți ‘The Way’ (Calea) a fost prezentat chiar de inițiatorul acestuia, profesorul David Frost de la Universitatea Cambridge, alături de soția sa, Christine Mangala Frost. Ideea a fost implementată pentru prima dată în 2004, având un grup-țintă de aproximativ 80 de persoane. Pe parcurs, aceasta s-a extins, ajungând să fie folosită în mai multe zone din Marea Britanie și în multe alte țări din străinătate. ‘The Way’ urmărește prezentarea elementelor de bază ale credinței ortodoxe într-un mod specific tradiției ortodoxe, în așa fel încât să nu rămână vreo întrebare fără răspuns, și se vrea un posibil model pentru proiectele de catehizare din țara noastră. Numele acestui proiect vine de la numele cu care este numită adesea credința noastră în Noul Testament. De asemenea, Hristos Se numește pe Sine ‘Calea’, în textul de la Ioan 14, 6: ‘Eu sunt Calea, Adevărul și Viața’.

Nevoia unui laicat pregătit

Profesorul David Frost a remarcat în cadrul sesiunilor de discuții care au avut loc în ziua precedentă că există adesea probleme legate de resurse și a făcut în acest sens o comparație cu un meci de fotbal. ‘În orice meci de fotbal există 22 de persoane care aleargă, transpiră, se chinuiesc pentru a câștiga, iar în același timp există sute, poate mii de persoane care stau pe margine și ar da orice să intre pe teren. Tot așa, programul ‘The Way’ vine în ajutorul preoților pentru a crea un laicat (oamenii din afara clerului) pregătit, care să poată sprijini activitatea pastoral-misionară a preotului’, a explicat David Frost. Inițiativa ‘Calea’ se adresează oricărei persoane între 18 și 80 de ani, cu studii liceale. Creatorii acesteia vin din toate mediile și categoriile de credincioși ortodocși, drept care este adaptat la o mulțime de condiții sociale diferite. Cursul de inițiere în cadrul programului cuprinde un CD cu instrucțiuni și un set de patru DVD-uri care cuprind toate informațiile necesare pentru implementarea cu succes a proiectului de cateheză. Activitățile sunt programate în 12 sesiuni de întâlniri cu credincioșii, în care un rol foarte important îl au agapa frățească dinaintea prezentării temei și discuțiile de grup. Experiența preoților și profesorilor de la Cambridge a demonstrat că în astfel de discuții ies la iveală cele mai multe nedumeriri ale credincioșilor. Aici, spune profesorul David Frost, ‘oile vulnerabile se transformă în creștini bine pregătiți’.

Adaptat nevoilor credincioșilor noștri

După prezentare, preoții participanți la congres au discutat posibile modalități de implementare a programului în parohiile din România și modurile în care el poate fi adaptat nevoilor specifice ale credincioșilor din țara noastră. Cea de-a IV-a ediție a Congresului național ‘Hristos împărtășit copiilor’ are drept scop întâlnirea inspectorilor eparhiali din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, trecerea în revistă a activităților catehetice desfășurate pe parcursul anului trecut, precum și propunerea de idei pentru activitățile viitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente