Un nou proiect catehetic în Patriarhia Română

Proiectul cateheticThe Way, în traducere Calea, a fost prezentat în această dimineață, (20 septembrie 2011) în cadrul lucrărilor Congresului Național Hristos împărtășit copiilor, chiar de cel care l-a inițiat – profesorul David Frost de la prestigioasa universitate Cambridge. The Way se adresează persoanelor cu vârste între 18 și 80 de ani, chemate să participe, timp de 12 săptămâni, la discuții libere pe baza unor teme despre credința ortodoxă.

Proiectul a fost implementat pentru prima dată în Anglia, în urmă cu 7 ani.

„Ideea proiectului s-a născut la Cambridge într-un grup de 7 sau 8 prieteni și a venit din nevoia faptului că simțeam nevoia unui curs de cateheză pentru adulți. Cred că astfel de proiect este necesar în toate Bisericile Ortodoxe din întreaga lume”, a precizat David Frost

Ideea proiectului este aceea de catehizare a adulților, într-un spațiu familiar, în urma unei mese comune.

„Este vorba de o cateheză după modelul copiat al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care în cadrul unei mese familiare a expus cele mai importante învățături ale lui și care sunt mântuitoare. După același model, după o masă luată în comun, la nivelul grupului format va urma o prezentare din partea unei autorități bisericești sau a unei autorități cu înaltă pregătire teologică privind una dintre cele 12 teme ale cursului, mai apoi un grup de discuții la care vor participa un grup de șase sau 9 persoane”, după cum a declarat părintele inspector patriarhal Constantin Naclad pentru TRINITAS TV.

În perioada următoare, va avea loc o sesiune de formare a inspectorilor eparhiali și a preoților.

„Am stabilit date concrete pentru traducerea și adaptarea cursului, în speță până în data de 1 septembrie va fi finalizat. Mai apoi am stabilit data de 1 noiembrie pentru selectarea grupului de preoți din fiecare Eparhie, pentru cei care vor aplica, iar a doua jumătate a lunii noiembrie reprezintă perioada în care se va organiza primul curs de formare pentru proiectul Calea„, a mai precizat părintele Constantin Năclad.

Potrivit părintelui inspector patriarhal Constantin Naclad, adulții vor beneficia de acest nou proiect catehetic, din luna decembrie.

La întâlnirea de astăzi au participat reprezentanți ai Fundației „World Vision International” și membri ai echipelor proiectelor „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”. Participanții la lucrări vor avea o întâlnire cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, astăzi, 20 septembrie 2011, la Palatul Patriarhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente