Un nou organism bisericesc in Arhiepiscopia Iasilor: ‘Consiliul Misionar Consultativ’

In sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi a avut loc astazi sedinta de constituire a ‘Consiliului Misionar Consultativ’. Lucrarile sedintei de constituire au fost prezidate de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In cuvantul de deschidere, IPS Sa a vorbit despre motivele ce stau la baza infiintarii noului organism bisericesc, numit ‘Consiliu Misionar Consultativ’: ‘Acest nou organism este de un real folos pentru desfasurarea mai intensa si mai multipla a activitatilor misionare ale Arhiepiscopiei Iasilor si, de aceea, am intitulat cuvantul de astazi ‘Consiliul Misionar Consultativ – o necesitate si o sansa’. Consiliul Misionar Consultativ are ca scop sprijinirea punerii in practica a liniilor directoare fixate de Adunarea eparhiala privind activitatile pastorale, cultural-misionare si social-caritative ale Arhiepiscopiei Iasilor. In timp ce Adunarea eparhiala indruma si verifica activitatile statutare ale Arhiepiscopiei, fiind un for decizional, Consiliul Misionar Consultativ cauta metodele si mijloacele de alimentare a programelor de activitate si a proiectelor punctuale ale Arhiepiscopiei, el fiind un organism consultativ’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit in cuvantul Sau si despre componenta si structura Consiliului Misionar Consultativ: ‘Infiintat cu aprobarea Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor din data de 4 februarie din 2006, Consiliul Misionar Consultativ este format din membrii Permanentei Centrului eparhial, unii membri ai Adunarii eparhiale si 27 de consultanti si colaboratori mireni, specialisti in diferite domenii de activitate din societate, precum si persoane cu functii de raspundere in viata publica. Ne referim aici la parlamentari, prefecti, la presedinti de Consilii Judetene si primari. Spre deosebire de Adunarea eparhiala, componenta Consiliului Misionar Consultativ nu este legata de circumscriptii electorale, ci de capacitatea si disponibilitatea membrilor de a ajuta efectiv activitatile Bisericii. Consiliul Misionar Consultativ este structurat pe trei mari programe:

1. cult si constructii bisericesti;

2. activitati cultural-misionare;

3. activitati social-caritative.

Membrii Consiliului Misionar Consultativ lucreaza pe grupe, corespunzatoare acestor programe’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a vorbit si despre activitatea pe care o va desfasura in viitor Consiliul Misionar Consultativ si despre modul cum se va implica in viata si activitatea misionara a Bisericii acest nou organism bisericesc: ‘Din cadrul fiecarui program se vor elabora si sustine proiecte concrete potrivit nevoilor reale si imediate ale Bisericii si ale misiuinii ei in societatea de astazi. Consiliul Misionar Consultativ este o necesiate si o sansa pentru Arhiepiscopia Iasilor, o necesitate datorita multiplelor activitati ale Bisericii din aceasta parte a Romaniei, activitati care au nevoie pentru buna lor orientare, de un sfat bun pentru buna lor desfasurare si implinire, de un ajutor organizatoric si material. Consiliul Misionar Consultativ permite o colaborare mai intensa a clerului cu laicatul ortodox, animat de spirit misionar, intr-o vreme de criza economica, de noi provocari, dar si de noi sperante pentru societatea romaneasca aflata in proces de integrare europeana’.

Comentarii Facebook


Știri recente