Un nou ONG membru în Federația Filantropia

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja a devenit al 18-lea membru al Federației Filantropia. Hotărârea a fost luată ieri, 18 decembrie 2012, în cadrul ședinței de lucru a Adunării Generale a Federației Filantropia, desfășurată la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, după cum informează Ziarul Lumina.

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, cu sediul în localitatea Hârja, comuna Oituz, județul Bacău, a fost înființată, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în luna iunie a acestui an, pentru a intensifica activitatea deja existentă de șase ani a Centrului socio-medical pentru persoane vârstnice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de serviciile căruia beneficiază în prezent 49 de bătrâni. Asociația mai administrează Centrul de zi pentru copii „Sfântul Dionisie Exiguul” și Centrul de creație, artă și tradiție „Sfântul Apostol Andrei”, precum și un serviciu acreditat de îngrijire la domiciliu pentru 11 vârstnici.

„Astăzi, am avut bucuria ca, în plenul Adunării Generale, să putem da acordul pentru aderarea la Federație a unei noi organizații (Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja), care este reprezentativă în zona Moldovei pentru ceea ce înseamnă îngrijirea bătrânilor în regim rezidențial și servicii acordate persoanelor vârstnice la domiciliu. După raportul președintelui asociației, părintele Ilarion Mâță, toți membrii Adunării Generale au fost de acord ca această organizație să facă parte din Federația Filantropia întrucât modelul de excelență pe care l-a implementat acolo în serviciile pentru bătrâni este bine de extins atât la nivelul Federației, cât și al grupului-țintă al acesteia”, a declarat părintele consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, secretarul general al Federației Filantropia.

Potrivit părintelui Ilarion Mâță, președintele asociației, în curând va fi dat în folosință noul edificiu al căminului de bătrâni care va adăposti un număr de 80 de persoane vârstnice, la care se adaugă anumite săli de tratament, fizioterapie, ergoterapie, recuperare, bibliotecă, club de zi, paraclis și altele. În cadrul centrului vor funcționa cabinete medicale cu specializările ORL, Oftalmologie, Cardiologie, Interne, Psihiatrie, Geriatrie, Chirurgie, Oncologie, laborator de analize medicale și un cabinet stomatologic, în cadrul cărora își vor desfășura activitatea voluntari, medici specialiști. De asemenea, asociația are în desfășurare deschiderea unei înterprinderi sociale cu trei profiluri: zootehnic-agrar, atelier de creație și un cabinet stomatologic, care să susțină financiar activitățile menționate.

Tot în cadrul ședinței Adunării Generale a Federației Filantropia, a fost analizat stadiul în care se află elaborarea manualului pentru dezvoltarea organizațională a Federației, precum și a altor documente legate de obiective strategice și operaționale.

„S-a lucrat intens la definitivarea structurii manualului organizațional, ceea ce înseamnă: cuprinsul regulamentului de organizare și funcționare al tuturor departamentelor și structurilor, regulamentul de ordine interioară, regulamentul de etică, regulamentul financiar contabil și, în general, aspecte care țin de buna structurare a lucrului într-o organizație care se respectă atât din punct de vedere organizațional, cât și al reprezentării. De asemenea, au fost analizate situațiile proiectelor aflate în derulare în funcție de situația conjuncturală din România, fiecare membru din Federație punându-și toate cunoștințele și resursele pentru ca proiectele care sunt în beneficiul unor ONG-uri și eparhii să nu se blocheze”, a mai spus pr. Dorel-Nicolae Moțoc.

Comentarii Facebook


Știri recente