Un nou mitropolit in Biserica Ortodoxa Romana

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de ierarhi si preoti, a oficiat astazi, de sarbatoarea Buneivestiri, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cluj-Napoca. In cadrul Sfintei Litughii arhieresti a fost oficiata si ceremonia de intronizare a IPS Bartolomeu ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. La eveniment au mai fost prezenti presedintele Traian Basescu, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, alte autoritati centrale si locale, precum si numerosi clerici si credinciosi. Dupa citirea decretului prezidential si a gramatei patriarhale prin care Statul roman si Biserica Ortodoxa Romana recunosc numirea IPS Bartolomeu ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a urmat cuvantul PF Parinte Patriarh Teoctist. PF Sa a evidentiat cu acest prilej responsabilitatile pe care IPS Bartolomeu la are in noua demnitate: ‘Biserica sa fie la locul ei, sa raspunda cerintelor sufletesti, sa raspunda celor suferinzi, celor apasati sufleteste, celor varstnici si fara ajutor. Biserica este chemata sa-si largeasca si sa-si aprofundeze activitatea ei. Deci, aceste sunt cerinte viabile, sunt cerinte care vin din adancul vremurilor, stiind bine ca cea mai scumpa virtute a noastra, si ca romani, si ca fii ai Bisericii noastre, ai Bisericilor din Romania, cea mai scumpa valoare este unitatea, unitatea de credinta, unitatea de drum de gandire, unitatea de cuget’.

Gramata patriarhala prin care Biserica Ortodoxa Romana recunoaste oficial numirea IPS Bartolomeu ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a fost citita de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal. Va prezentam in continuare un scurt fragment din aceasta gramata: ‘Adunarea Nationala Bisericeasca, luand act de hotararile Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane referitoare la infiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a aprobat amendarea art. 5 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, in sensul ca Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cu eparhiile: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului si Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, vazand aceste hotarari ale Sf. Sinod si ale Adunarii Nationale Bisericesti, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat inaltarea la rangul de mitropolit a IPS Arhiepiscop Bartolomeu Anania, care va fi cinstit de acum inainte cu titulatura de ‘arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului’.

Decretul prezidential de recunoastere a IPS Bartolomeu in demnitatea de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a fost citit de catre consilirerul prezidential Bogdan Ovidiu Cazaban: ‘Avand in vedere propunerea Guvernului, potrivit hotararii nr. 333/16 martie 2006, presedintele Romaniei decreteaza:

Articol unic: IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, se recunoaste in functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Semneaza,

presedintele Romaniei, Traian Basescu’.

In cuvantul rostit dupa intronizarea Sa ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu a prezentat cateva dintre obiectivele pe care le are in vedere in noua Sa demnitate: ‘Pot fi promovate si alte numeroase programe pastorale, precum: generalizarea simbiozei dintre cult si cultura; modernizarea mijloacelor de evanghelizare; intercomuniunea liturgica; cursuri intensive pentru initierea si desavarsirea preotilor in arta duhovniciei; revitalizarea conlucrarii dintre Centrele eparhiale si parohii; promovarea dialogului cu intelectualitatea laica. Noua mitropolie isi propune, de asemenea, dezvoltarea si innobilarea relatiilor ecumenice in spiritul respectului reciproc si al iubirii comune pentru acelasi Domn, Iisus Hristos’.

Tot cu prilejul intronizarii IPS Bartolomeu, la Cluj a fost adusa ieri, in pelerinaj, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula. Icoana se afla in prezent in Catedrala, devenita astazi mitropolitana, din Cluj-Napoca, acolo unde mii de credinciosi asteapta sa i se inchine.

Comentarii Facebook


Știri recente