Un nou lăcaș de cult românesc în Banatul sârbesc

Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, s-a aflat duminică 28 august 2011, în mijlocul creștinilor din Mesici, Serbia, unde a târnosit biserica parohială cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena’. Preasfinția Sa a fost întâmpinat de părintele paroh, precum și de părintele Petru Berbentia din Reșița și preoți din satele românești ale Voievodinei: părintele consilier cultural Emanuel Tapalagă de la Sânmihai, părintele Aurel Străin din Coștei, părintele Gheorghe Dolânga din Râtișor și Vlaicovăț, părintele Ioan Brânzei din Timișoara și părintele Octavian Susa din Voivodinți și Panciova.

Pentru început s-a făcut înconjurarea bisericii, pentru slujba îndătinată momentului, s-a binecuvantat construcția fiind unsă cu Sfântul și Marele Mir și stropită cu Agheasmă mare, citindu-se Sfintele Evanghelii și rugăciunile rânduite. După sfințirea și a icoanei-mozaic ce înfățișează pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii noii biserici, s-a intra înlăuntru și s-a săvârșit pentru prima dată Sfânta Liturghie arhierească. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Cristian Popi din Toracu Mare, care, după ce va primi și hirotonia în treapta preoției, va sluji parohia în care s-a născut.

După cum ne informează episcopiacaransebesului.ro. în cuvântul de învățătură, Preasfințitul Daniil a amintit de faptul că la temelia biserricii din Mesici sunt puse trei pietre din locuri istorice ale României, care trebuie să se constituie ca un liant duhovnicesc între românii ce trăiesc de o parte și de alta a frontierei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Petru Berbentia a transmis gândurile bune și frățești ale Preasfințitului Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, amintind de momentul punerii pietrei de temelie, precum și de legăturile strânse ce există între parohiile noastre din Banatul Montan și parohiile românești din Serbia. Ca o încununare a zilei, creștinii prezenți au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat la Sfânta Masă pe care se va săvârși de acum înainte Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în limba română.

Cu bucurie în suflet pentru momentele trăite cu frații din Mesici, părintele Petru Berbentia a subliniat că s-a simțit la fel de român ca acasă, și că vom păstra legăturile cu toți cei ce vorbesc în limba vechiilor Cazanii.

Satul Mesici este situat în Voievodina, la puțini kilometri de Vârșeț, printre dealurile străjuite de vechea cetate numită „Cula de la Vârșeț”. Localitatea este cunoscută în primul rând prin Mânăstirea sârbească ridicată pe la anul 1225 de călugărul Arsenie Bogdanovici, venit de la mănăstirea athonită Hilandar.

Românii ce trăiesc în Mesici s-au stabilit pe pământurile mânăstirii, iar la 1832 erau acolo 640 de locuitori. Acum, satul mai numără mai puțin de 250 de locuitori, aproape toți români. Din punct de vedere canonic, Parohia Mesici aparține acum Episcopiei Ortodoxe Române Dacia Felix, de la Vârșeț. În anul 1904, preotul român Zaharie Lațcu a cumpărat o casă în centrul satului și a transformat-o în capelă ortodoxă românească, dotând-o și cu două clopote așezate în curte.

Capela a fost împodobită în anul 1974 cu un iconostas primit, după ce s-a desfințat capela românească din Dobrița, iar în anul 1984 a fost pictată în interior. Dintotdeauna românii și-au dorit o biserică. Și visul li s-a împlinit. În 6 aprilie 2008, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, împreună cu mulți preoți din Voievodina, Timoc și Banatul nostru românesc, au pus piatra de temelie pentru prima biserică ortodoxă română din Voivodina ce urma să se construiască după 80 de ani, fiind și prima biserică românească în Mesici. De construcția noului locaș de închinare s-a ocupat părintele ic. stavr. Cornel Juica, care este și parohul acestei comunități românești. Nu a fost ușor, dar prin ajutorul credincioșilor, a oficialilor sârbi și români, a fraților de credință și limbă, biserica a fost terminată.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…