Un nou lăcaș de cult la Bârlad

De sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, PS Corneliu, Episcopul Hușilor va târnosi Biserica cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfânta Ecaterina’ din Bârlad. Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost pusă în luna mai a anului 2000, tot atunci fiind demarate lucrările de construcție. S-a ridicat mai întâi demisolul, al cărui altar a fost sfințit în luna septembrie a anului 2002 și unde s-a slujit până în prezent. Ulterior au fost continuate lucrările la biserica mare. ‘Această ctitorie a fost posibilă prin strădania părintelui paroh Petru Silviu Giușcă, care a avut sprijinul ing. Constantin Constantinescu, care a contribuit la ridicarea acestui lăcaș de închinăciune în amintirea soției lui, dr. Irina Ecaterina Constantinescu. După ce soția inginerului Constantin Constantinescu a trecut la cele veșnice, domnia sa a considerat oportun să facă această jertfă. Sfântul lăcaș se remarcă printr-o arhitectură deosebită și prin pictura în tehnica frescă. La această biserică a contribuit prin atenția și supravegherea nemijlocită a tuturor lucrărilor, în special latura artistică și de înfrumusețare, prof. Didu Clapon, membru în Adunarea eparhială a Eparhiei Hușilor și în Adunarea Național-Bisericească’, a declarat pr. protopop Vasile Lăiu pentru Ziarul Lumina.

‘Cele două sfințiri de biserici vor fi o binecuvântare’

Catapeteasma este frumos sculptată în lemn de tei, fiind acoperită cu foiță de aur de Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină ‘Resurrectio’ din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cele trei clopote au fost turnate în Austria, la Innsbruck, în trei note muzicale. Târnosirea unui lăcaș de închinăciune reprezintă un moment de bucurie pentru ctitori, dar și pentru alți credincioși care înalță rugăciuni către tronul Preasfintei Treimi. ‘Considerăm că cele două sfințiri de biserici vor fi o binecuvântare pentru protopopiatul nostru, prin prezența Preasfințitului Corneliu și prin participarea unui număr cât mai mare de credincioși care vibrează la chemarea Bisericii în ceea ce privește slujirea lui Dumnezeu și a omului. Dăm slavă lui Dumnezeu că iată, de aici încolo, două biserici au fost înălțate pentru ca oamenii să aducă rugăciuni pentru cei care sunt ctitori, binefăcători, închinători și ostenitori. Dumnezeu să răsplătească jertfa celor care s-au ostenit pentru aceste biserici’, a adăugat pr. protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…