Un nou lăcaș de cult în Mitropolia Basarabiei

La 25 octombrie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, slujba de sfințire și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Chioselia Mare, raionul Cahul.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de ÎPS Petru.

Un cuvânt către credincioși, cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, a adresat PC preot Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru în cuvântul său de învățătură s-a referit la rolul și locul sfântului locaș în viața religioasă a unei comunități de creștini. Între altele, ÎPS Petru a spus: „Este o sărbătoare pentru frățiile voastre și mă bucur că sunt aici, împreună cu d-voastră. Este ziua pe care Dumnezeu a rânduit-o să se sfințească sfântul locaș din satul Chioselia Mare. Știm care este truda și jertfa la înălțarea unei biserici. Frățiile voastre L-ați rugat pe Dumnezeu și El Bunul și Milostivul a răspuns rugăciunii și ați isprăvit această lucrare măreață. Astăzi prin revărsarea harului Său peste această biserică, Dumnezeu a sfințit-o. Sfântul locaș dintr-o localitate ne cheamă la sfințenie și ne ajută să ne schimbăm viața, să devenim mai buni, mai îngăduitori, mai iertători. Regimul ateu, care a domnit câteva zeci de ani pe aceste meleaguri, a distrus bisericile și astăzi vedem câtă violență și intoleranță există în societatea noastră. Au înlăturat sfințenia și au câștigat violența”.

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles importanța unui sfânt locaș și ați contribuit, din puținul frățiilor voastre, la ridicare acestei biserici frumoase. Din punct de vedere economic, timpurile nu sunt ușoare, dar, iată, dacă există credință puternică, Dumnezeu ajută, și sfântul locaș a fost înălțat și amenajat frumos. Am spus și cu alte ocazii: toți sunt chemați să devină ctitori, dar nu toți răspund acestei înalte chemări. Ferice de frățiile voastre, cei care ați auzit acest îndemn și ați răspuns pozitiv. Dumnezeu să vă răsplătească pentru fapta d-voastră și să vă dăruiască tot binele pe care vi-l doriți și să vă ajute și la alte fapte la fel de mari și de plăcute Lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Petru, mulțumind ctitorilor.

Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a apreciat și munca depusă de părintele Veaceslav la înălțarea bisericii. Pentru hărnicia și spiritul său gospodăresc a fost gratificat cu două distincții bisericești: „Bedernița” și „Crucea galbenă”, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a acordat și ctitorilor distincții bisericești ale Mitropoliei Basarabiei: Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni și distincții de vrednicie.

După sfânta slujbă, soborul de preoți au oficiat un Te-Deum pentru ajutorul primit la ridicarea sfântului locaș și pentru sănătatea tuturor ostenitorilor care au contribuit la înălțarea bisericii.

Părintele Veaceslav, la rândul său, a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit și Exarh Petru pentru vizită, pentru oficierea slujbei de sfințire a bisericii, pentru distincția acordată, invitându-l să binecuvânteze comunitatea din Chioselia Mare și cu alte ocazii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…