Un nou început la facultățile de teologie bănățene

Ieri, 1 octombrie, la Universitatea de Vest din Timișoara, la Universitatea de Stat ‘Aurel Vlaicu’ și Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’ din Arad, precum și la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reșița au avut loc ceremoniile de deschidere a anului universitar 2012-2013, informează „Ziarul Lumina”.

Începutul noului an universitar a fost marcat la Universitatea de Vest din Timișoara printr-o festivitate de deschidere la care au participat profesorii și studenții de la cele 11 facultăți din cadrul instituției, precum și autorități locale și județene. În debutul festivității, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană, a oficiat slujba îndătinată de Te Deum. În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, urând tuturor profesorilor și studenților un an de învățământ reușit și realizări pe măsura așteptărilor și eforturilor depuse. În continuarea evenimentului, au urmat luări de cuvânt din partea prof. univ. dr. Marilena Pirtea, rectorul Universității de Vest, și a pr. prof. univ. dr. Ioan Talpoș, președintele Senatului universității, iar apoi studenții Facultății de Muzică au susținut un spectacol muzical intitulat ‘Tinerețe muzicală’.

Ceremonia de deschidere a noului an universitar a continuat la Centrul eparhial din Timișoara, unde studenții de la Catedra de teologie ortodoxă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, s-au întâlnit cu profesorii și coordonatorii secției. Întâlnirea a avut loc în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul și a lect. univ. dr. Dana Percec, decanul facultății. Cu acest prilej, studenții din anul I au fost familiarizați cu profesorii și îndrumătorii de an, precum și cu locațiile unde se vor desfășura cursurile, respectiv sediul Universității de Vest din Timișoara, din Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4 și complexul din Calea Bogdăneștilor nr. 32 A. În cuvântul adresat tinerilor teologi, pr. conf. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie, a subliniat importanța îmbinării armonioase a studiului teologic cu participarea la sfintele slujbe, de la capela facultății. ‘Dorirea noastră este ca toți cei ce vin spre teologie să găsească aici un răspuns la așteptările lor. Întâi de toate, noi vorbim despre aspectul vocațional și pornind de la acesta, consider că școala trebuie să ofere studenților elemente care să zidească dispoziția lor vocațională. Așteptăm ca tinerii să se integreze în programul nostru, să participe cu evlavie și cu bucurie la programul religios, să frecventeze orele de curs și de seminar și nădăjduim ca biblioteca să fie un loc iubit de studenții teologi. Totodată, dorim ca studenții noștri să se implice activ în comunitatea academică din cadrul Universității de Vest, să mobilizeze conștiința studențească în direcția valorilor pe care creștinismul le propune, iar atitudinea și comportamentul lor extrauniversitar să reflecte coordonatele specifice învățământului teologic’, a declarat pr. conf. dr. Nicolae Morar.

Deschiderea anului universitar la Arad

Cele două universități arădene, Universitatea de Stat ‘Aurel Vlaicu’ și Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’, și-au redeschis la 1 octombrie porțile pentru începerea unui nou an universitar. La invitația Senatului universității, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la festivitatea de deschidere la Universitatea ‘Vasile Goldiș’, la monumentul marelui corifeu al Unirii, situat în centrul municipiului, unde a oficiat, în fruntea unui sobor de preoți, o slujbă de pomenire. În alocuțiunea rostită cu acest prilej, Înalt Preasfinția Sa a evidențiat existența unei frumoase tradiții în cadrul căreia deschiderea anului universitar este o sărbătoare a învățământului, perpetuată de la începutul anului bisericesc – 1 septembrie -, continuată cu deschiderea anului școlar și desăvârșită cu începutul celui universitar. IPS Timotei a urat deopotrivă das-călilor și ucenicilor succes deplin în noul an universitar. În continuarea zilei, chiriarhul a slujit Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Arad-Gai, cu prilejul unuia dintre hramurile așezământului monahal, ‘Aco-perământul Maicii Domnului’. Din încredințarea IPS Arhiepiscop Timotei, părintele Iacob Bupte, vicar eparhial, a participat la festivitățile de deschidere a anului universitar la Universitatea ‘Aurel Vlaicu’, care au debutat pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă cu oficierea Sfintei Liturghii, la Catedrala veche. Părintele a transmis cu acest prilej binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale pentru începutul noului an universitar la această prestigioasă instituție de învățământ superior.

Festivitate de deschidere la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reșița

În Aula Magna a Universității ‘Eftimie Murgu’ din Reșița a avut loc ieri, 1 octombrie, deschiderea oficială a anului universitar 2012-2013. Din partea Episcopiei Caransebeșului au participat părinții profesori de la Secția de Teologie, secție cuprinsă în Facultatea de Teologie, Științe Sociale și ale Educației din cadrul universității reșițene. În deschiderea manifestării, s-a oficiat o slujbă de Te Deum, după care s-a citit mesajul Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, care nu a putut fi prezent la eveniment. Cuvântul Preasfinției Sale a evidențiat vechimea și tradiția teologiei din Caransebeș și importanța pe care o are Biserica în societate, mai ales acolo unde se formează profesional și moral generații de tineri: ‘Considerăm că prezența Bisericii în universitatea reșițeană prin Secția de Teologie de la Caransebeș are rostul de a întări autenticul, de a consolida adevărul despre un frumos trecut românesc și de a contracara eventualele percepții spirituale greșite venite prin ‘dărnicia’ vremurilor. Totodată, Facultatea de Teologie, prin tradiția ei, coboară începuturile învățământului superior din Banat până la jumătatea secolului al XIX-lea, existența ei în universitate exprimând nu doar trăinicia și continuitatea unui proces de învățământ, ci și binecuvântarea lui Dumnezeu și purtarea Lui de grijă. Mulțumim doamnei rector și conducerii universității pentru că ne-au oferit posibilitatea de a ne exprima în mod teologic în cadrul instituției academice reșițene și nădăjduim ca lucrarea adusă de Secția noastră de Teologie să se împlinească în mod frumos, spre o articulată misiune culturală și științifică’.

După citirea mesajului, au urmat alocuțiunile invitaților, iar în încheiere, doamna rector, prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, a făcut o prezentare detaliată a universității, amintind și rezultatele bune ale Secției de Teologie din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente