Un nou început de an universitar teologic la Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și-a redeschis cursurile pentru a 20-a oară după reînființarea învățământului teologic arădean din 1991, vineri, 1 octombrie, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Începând cu acest an universitar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad se va organiza școala doctorală.

Ca în fiecare an, evenimentul începutului de an universitar a prilejuit bucuria săvârșirii Sfintei Liturghii în Catedrala veche din Arad, Liturghie săvârșită de preoții profesori ai Facultății de Teologie, în frunte cu decanul acestei instituții, pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, răspunsurile liturgice fiind date de studenții teologi sub îndrumarea conf. univ. dr. Mircea Buta.

În cuvântul de învățătură adresat studenților și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, părintele decan Ioan Tulcan s-a referit la mijlocirea și ajutorul pe care-l primim neîncetat de la Maica Domnului, invocând ajutorul ei și asupra dascălilor și studenților acum, la început de nou an universitar. Părintele a arătat, de asemenea, faptul că Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad își redeschide cursurile pentru a 20-a oară după reînființarea învățământului teologic arădean din 1991, evidențiind că începutul noului an universitar este marcat de două evenimente majore. Primul este aprobarea de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a noului nume al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad ‘Preot Ilarion Felea’, părintele profesor fiind ultimul rector al Academiei Teologice din Arad, înainte de desființarea acesteia în 1945. Un alt moment important în istoria facultății este aprobarea din acest an universitar a organizării celei mai înalte forme de învățământ superior, și anume Școala doctorală în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, ceea ce atestă gradul înalt de pregătire profesională a profesorilor care predau în această instituție de învățământ teologic superior, precum și o recunoaștere a strădaniilor depuse de ei până acum.

Deschiderea festivă a universității

Festivitatea de deschidere a noului an universitar a avut loc după o tradiție deja consacrată în oraș, în campusul M al Universității de Stat ‘Aurel Vlaicu’ din Arad, din cartierul Micălaca. Numărul studenților, al oficialităților și al altor invitați importanți la această manifestare a fost unul impresionant. Cuvântul de deschidere a fost rostit de rectorul universității, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, care printre altele a menționat faptul că Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ din Arad este o universitate puternică, câtă vreme a adunat un impresionant număr de studenți pe coridoarele ei acum, la reînceperea cursurilor. Au urmat alocuțiunile oficialităților locale: a prefectului județului Arad, Călin Bibarț, a președintelui Consiliului Județean, Adrian Țolea, a primarului orașului, ing. Gheorghe Falcă, și a doi invitați speciali la această manifestare, respectiv consulul României în Ungaria și reprezentantul de la Arad al consulului Italiei.

La sfârșitul festivității, rectorul a prezentat Raportul de învățământ pentru anul universitar trecut, prezentând și strategia de cercetare și dezvoltare a universității pentru noul an academic.

Comentarii Facebook


Știri recente