Un nou centru de zi pentru copiii defavorizați în București

Noul Centru de zi pentru copii ‘Sfânta Muceniță Sofia’ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, de la Parohia Scaune, a fost sfințit sâmbătă, 11 februarie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Așezământul social este destinat susținerii copiilor și familiilor defavorizate.

Centrul de zi ‘Sfânta Muceniță Sofia’ trebuie să fie ‘o lumină în viața copiilor și o speranță pentru părinți, parohie și comunitatea locală’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul slujbei de sfințire, fiindcă, investind în educarea copiilor noștri, vom putea spera la formarea unei comunități, în care valorile religios-morale nu vor fi lăsate întru uitare și nepăsare.

În vremurile de azi, familia acordă foarte puțin timp educației copiilor, de aceea, parohia, ca familie duhovnicească mai mare, ‘trebuie să se îngrijească de copii, pentru că acești copii sunt cei care au fost botezați în biserica parohială, iar aceasta nu trebuie să-i aștepte doar la cununie sau pe ultimul drum, ci trebuie ca în fiecare săptămână să le acorde atenție, să vadă câți copii vin la biserică, câți copii știu să se roage sau vin să se împărtășească. Lucrarea noastră educațional-pastorală este un mare sprijin pentru familie și pentru școală’, a evidențiat Preafericirea Sa, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Un asemenea centru de zi înseamnă o ‘școală de acasă’, după cum a mai afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, întrucât ‘Biserica este casa noastră duhovnicească, familia duhovnicească mai mare, care ajută familia conjugală și care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Este o mare nevoie să intensificăm astăzi iubirea în familie, iubirea părinților față de copii și a copiilor față de părinți, iubirea elevilor față de profesorii lor și de tot personalul, care, începând cu grădinița, continuă lucrarea de educație din familie’.

Grădinița, baza formării caracterului

De câțiva ani, Patriarhia Română derulează mai multe proiecte catehetice, dintre care ‘Hristos împărtășit copiilor’, ‘Alege școala!’, proiecte prin care se întărește educația creștină în rândul copiilor și al tinerilor și se previne abandonul școlar. Pentru realizarea acestor obiective, Patriarhul Bisericii noastre a subliniat, sâmbătă, importanța cooperării parohiei și a instituțiilor locale. ‘Comunitatea locală joacă un rol foarte important. Avem parohii care au înființat de mult timp programul școală după școală sau after-school, care înseamnă că timpul de după orele de la școală nu trebuie pierdut, ci trebuie binecuvântat prin studiu, prin întărirea prieteniei cu alți tineri și, în același timp, printr-o grijă a Bisericii pentru tinerii din parohie. Este nevoie să multiplicăm activitățile în favoarea tinerilor, cum este nevoie să avem grijă și de bătrâni, și de bolnavi. De modul în care un popor îi tratează pe copii, bătrâni și pe bolnavi depind prestigiul și emblema civilizației și înțelepciunii lor. Așadar, grădinița este cea mai serioasă școală, pentru că este baza formării caracterului. Studiile de specialitate arată că primii 6-7 ani din viața unui copil determină 80% din caracterul comportamentului său de mai târziu’, a arătat Patriarhul României. La finalul slujbei de sfințire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a acordat diplome de vrednicie și onoare sponsorilor și binefăcătorilor, pentru paraclisul centrului, o Biblie, format mare, și icoana cu chipul Sfintei Mucenițe Sofia, cu cele trei sfinte fiice: Pistis, Elpis și Agapis, iar pentru copii, câte un pachet cu cărți și reviste duhovnicești.

Centrul de zi pentru copii ‘Sfânta Muceniță Sofia’ al Arhiepiscopiei Bucureștilor oferă celor 40 de copii servicii de consiliere educațională și post-educațională, în vederea prevenirii abandonului școlar, precum și servicii de consiliere socială, psihologică și medicală.

Comentarii Facebook


Știri recente