Un nou centru de zi pentru copii în Capitală

În Arhiepiscopia Bucureștilor funcționează un nou centru de zi pentru copii. Centrul Sfânta Muceniță Sofia din cadrul Așezământului Social Filantropic al parohiei Scaune din Protoieria III Capitală a fost sfințit astăzi, 11 februarie 2012, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După slujba de sfințire au fost acordate distincții de vrednicie pentru cei care s-au implicat în ridicarea acestui centru social. De asemenea, Patriarhul României a dăruit pentru Centrul Sfânta Muceniță Sofia o icoană reprezentând pe Sfânta Sofia împreună cu cele trei fiice Elpis, Pistis și Agapis și o Biblie (format mare). Totodată, copiii au primit un număr al Revistei Chemarea Credinței – revista Patriarhiei Române pentru copii – și cartea Simbolul de Credință pe înțelesul copiilor.

La final Patriarhul României i-a felicitat pe cei care au contribuit la organizarea acestui centru de zi evidențiind necesitatea intensificării iubirii creștine în familie, societate și în școală cât și importanța educației creștine.

„Centrul de zi pentru copii al Bisericii, al Arhiepiscopiei Bucureștilor și al Parohiei Scaune înseamnă școala de acasă, în înțelesul că Biserica este casa noastră duhovnicească, familia duhovnicească mai mare care ajută familia conjugală și care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Este o mare nevoie să intensificăm astăzi iubirea în familie, iubirea părinților față de copii și copiilor față de părinți, în școală iubirea elevilor față de profesorii lor, față de personalul care, începând cu grădinița, continuă lucrarea de educației din familie”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit și despre legătura strânsă care trebuie să existe între parohie și familie și despre lucrarea pastoral educațională a Bisericii.

„Din păcate astăzi familia este foarte puțin disponibilă să acorde timp și educație copiilor, părinții au serviciu sunt plecați și de mare folos este sprijinul parohiei pentru copii. Parohia fiind o familie mai mare, familia duhovnicească, trebuie să se îngrijească de acești copii pe care i-a botezat. (…) Trebuie ca în fiecare săptămână parohia să acorde atenție copiilor, să vadă câți copii vin la biserică, câți copii frecventează orele de religie, câți copii știu să se roage, câți copii vin să se împărtășească. Lucrarea noastră deodată educațională și pastorală este un mare sprijin pentru familie și apoi pentru școală. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei care lucrează cu multă dragoste și dăruire, cu jertfelnicie pentru educația copiilor, a tinerilor, felicităm primăria aceasta și celelalte primării din capitală care au o grijă deosebită pentru copii și pentru bătrâni și dorim mult ajutor de la Dumnezeu tuturor celor care lucrează în acest centru de zi pentru copii fiindcă adesea mai întâmpinăm și dificultăți și mai ales acum la început este nevoie de sprijin material și moral pentru ca acest centru de zi pentru copii să fie o lumină în viața lor și o speranță pentru părinți, pentru parohie și pentru comunitatea de aici”, a precizat Părintele Patriarh.

Noul centru are ca obiective susținerea copiilor și a familiilor defavorizate.

Prevenirea riscului de excluziune socială a copiilor printr-un program de servicii sociale, educaționale, psihologice și medicale oferite este obiectivul principal al Centrului Sfânta Muceniță Sofia.

După cum ne-a informat dna. Elena Costeleanu, coordonator centru de zi Sfânta Muceniță Sofia, dintre serviciile oferite și activitățile derulate în cadrul centrului putem menționa: asistență socială (consiliere, mediere, evaluare, monitorizare, etc.), asistență medicală (consultații și medicamente, educație sanitară), activități pentru dezvoltarea creativității și a resurselor personale (ateliere de pictură, modelaj, teatru, muzică, fotografie, etc.), de antrenare a spiritului de cooperare/competiție și a unor abilități de comunicare, motrice și cognitive (informatică, limbi străine, dans, șah, jocuri și concursuri sportive, etc.), educație religioasă și asistență spirituală, consiliere/educație parentală, asigurarea unui suport nutrițional (masă, pachete alimentare), sprijin material (rechizite pentru școală, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc.)

Comentarii Facebook


Știri recente