Un nou așezământ social la Biserica „Șerban Vodă” din București

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 16 august, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. În cinstea lor, la Parohia ‘Șerban Vodă’ din Capitală se va construi un nou așezământ social, în stil brâncovenesc, în care se vor desfășura diverse programe sociale, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările pentru ridicarea noului așezământ social, în curtea Bisericii ‘Șerban Vodă’, de pe strada Petre Țuțea din Capitală, au fost demarate recent, iar în momentul de față, se lucrează deja la fundație. ‘Lângă Biserica ‘Șerban Vodă’ construim, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ‘Așezămintele sociale Șerban Vodă’. Aceste așezăminte vin în ajutorul nostru pentru o mai bună derulare a programelor sociale. Cât privește construcția, s-a solicitat proiectantului, în mod explicit, să facă un proiect de arhitectură cu amprentă brâncovenească, atât ca expresie de arhitectură de exterior, cât și ca abordare a spațiilor de interior’, a declarat părintele paroh Dinu Pompiliu, protopop al Protoieriei III Capitală.

Așezământ realizat de oameni, de dragul oamenilor

Așezământul social va avea o fațadă principală cu aspect de incintă mănăstirească fidelă stilului exprimat de curtea interioară a Mănăstirii Hurezi, și anume, colonade pe două nivele cu arce în plin centru, goluri de ferestre și uși, într-o ordonare clară, simplă, fără ornamentații stridente, în contrast cu balustrade din piatră sculptate în stil brâncovenesc, asemănătoare cu cele ale Bisericii ‘Sfântul Gheorghe-Nou’ din București, o altă ctitorie brâncovenească de referință. La interior vor fi create spații de tip trapeză cu arce și bolți ample, astfel încât să exprime destul de clar caracterul istoric și stilul epocii brâncovenești. Toate acestea vor fi evidențiate prin detaliile decorațiunilor interioare, ce se vor aplica în anumite zone ale corpurilor de clădiri, componente ale ansamblului. Turnul clopotniță va fi decorat la exterior cu aceleași elemente specifice stilului brâncovenesc, cu expresie bizantină, și influențe occidentale ale perioadei renașterii italiene târzii. ‘Printr-o supraveghere atentă asupra execuției acestui ansamblu, avem convingerea că Parohia ‘Șerban Vodă’ va beneficia de prezența unui ansamblu în stil brâncovenesc unic în București și care își va îndeplini cu succes rolul de așezământ social. Acest așezământ este realizat de oameni de dragul oamenilor’, a mai spus părintele paroh Dinu Pompiliu.

Comentarii Facebook


Știri recente