Un model de a ridica pe viitor și alte clădiri de interes național: Donațiile vor fi făcute în biserici și în conturi speciale

Patriarhia Română a organizat ieri, 18 februarie, în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei, o conferință de presă pe tema colectei naționale pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Conferința de presă a fost susținută de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, secretarul Sfântului Sinod, și de părintele vicar-administrativ Ionuț Corduneanu, având ca scop comunicarea hotărârii Sfântului Sinod privind procedura de colectă națională pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul unităților de cult din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române. În cadrul conferinței, s-au făcut precizări clare asupra modului în care credincioșii pot contribui la edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, prin donații făcute direct prin unitățile de cult (parohii, mănăstiri sau schituri) astfel încât ei să fie feriți de orice tentativă de fraudă din partea unor posibili impostori.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a prezentat conținutul hotărârii Sfântului Sinod, din ședința de lucru din 16 – 17 februarie, referitoare la informarea credincioșilor asupra colectei naționale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, după care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți. Preasfinția Sa a specificat că procedura de colectă națională prevede clar că donațiile pentru viitoarea catedrală patriarhală nu pot fi făcute decât în biserică, urmate în mod obligatoriu de eliberarea unei chitanțe personalizate care nu poate fi falsificată, astfel încât credinciosul să aibă certitudinea că donația va corespunde scopului propus, iar numele său va fi pomenit la altarul vechii Catedralei patriarhale. ‘În curând, vom amplasa o biserică construită din izopan pe terenul Catedralei Mântuirii Neamului, în apropierea șantierului, unde credincioșii pot să meargă personal să vadă și felul în care se desfășoară lucrările, să participe la slujbe și să primească chitanța pentru donația făcută’, a anunțat PS Ciprian, dup[ cum ne informeay[ ‘Ziarul Lumina’. De asemenea, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a precizat că donațiile pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu se vor confunda sau amesteca, în nici un caz, cu contribuțiile credincioșilor pentru botezuri, nunți și înmormântări, pentru care se eliberează o chitanță și care au o cu totul altă destinație: salarizarea personalului clerical și neclerical și întreținerea lăcașului de cult.

O campanie solicitată chiar de credincioși

PS Ciprian a arătat că donații pentru noua catedrală s-au făcut încă dinaintea lansării unei campanii oficiale, cu ajutorul cărora s-a asigurat organizarea șantierului și a pereților mulați. ‘De la ultima conferință de presă din iunie 2010 și până în momentul de față, s-au strâns de la credincioși peste 1 milion de lei noi, care doar auzind în ce condiții s-a desfășurat concursul de proiectare și că s-a început efectiv lucrarea prin organizarea de șantier, au trimis bani, fie prin mandate poștale, fie direct în contul deschis la Patriarhia Română, aceasta în condițiile în care nu s-a organizat o campanie de colectare oficială’, a spus Preasfinția Sa.

Părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat că această campanie națională de colectare a fost organizată ca urmare a cererilor credincioșilor care, după ce au fost anunțate oficial conturile, au solicitat telefonic o campanie în fiecare biserică și mănăstire, pentru a evita dificultățile pe care le presupun demersurile de donație prin virament bancar sau prin mandat poștal.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a mai arătat că circumstanțele sunt cu atât mai încurajatoare cu cât, după definitivarea proiectului și începerea efectivă a lucrărilor, estimările de cost arată o sumă mai mică pentru realizarea Ansamblului arhitectural ‘Catedrala Mântuirii Neamului’. ‘Cifrele care au fost anunțate anul trecut au fost estimate în funcție de devize nedefinitivate. După ce s-a semnat contractul cu firma de proiectare câștigătoare și s-a continuat toată această procedură de finalizare și calculare, pentru faza ‘de roșu’, potrivit devizului, costurile au scăzut la aproximativ 110 milioane de euro, cu TVA inclusă. Pentru a ajunge cu lucrările la ‘cota 0′, și sperăm ca până la sfârșitul anului să ajungem la această fază, e nevoie de 200 milioane de lei’, a spus PS Ciprian.

O prioritate a Bisericii și a tuturor instituțiilor de stat

Părintele Ionuț Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a explicat că, spre deosebire de celelalte unități de cult din țară, Catedrala Mântuirii Neamului are un statut special, reglementat prin lege, care prevede necesitatea implicării pentru edificare, nu numai a Patriarhiei Române, ci și a celorlalte instituții de stat. ‘Catedrala Mântuirii Neamului este singurul lăcaș de cult sau singurul obiectiv care este reglementat la nivel de lege. În rest, există o lege generală referitoare la lăcașurile de cult și la așezăminte în special. De aceea, atenția deosebită nu a fost acordată doar de către Patriarhia Română, ci a fost acordată de toate autoritățile Statului, începând cu Guvernul, care a adoptat Ordonanța 19 în 2005, Parlamentul, care a aprobat ordonanța prin lege, președintele, care a promulgat legea adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, Primăria Municipiului București, care a adoptat planul urbanistic zonal, în baza căruia s-a eliberat certificatul de urbanism pentru catedrală, iar numărul instituțiilor locale, centrale și de stat care au considerat că aceasta este o problemă națională ar putea continua. De aceea, nu este vorba doar de o prioritate a Bisericii’, a spus părintele vicar patriarhal.

Pr. Ionuț Corduneanu a mai arătat că ‘acest efort sau acest exercițiu poate fi un câștig și pentru viitor, deoarece vom căpăta încredere și vom continua și pentru alte lucrări de anvergură națională după un astfel de model’. Astfel, pe baza modelului de realizare a proiectului ‘Catedrala Mântuirii Neamului’, se vor putea realiza și alte obiective naționale, cerute de către populație și chiar sprijinite de Patriarhia Română, în măsura în care pot fi acceptate de către Biserică. Părintele vicar patriarhal a specificat, de asemenea, că lucrarea social-filantropică a Bisericii nu se va diminua în nici un fel, ci toate proiectele Patriarhiei și ale eparhiilor se vor dezvolta cu succes în paralel cu lucrările pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Comentarii Facebook


Știri recente