„Un model cuprinzător și mereu actual”

Mesajul transmis de ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Theodor Paleologu

Suntem onorați de a participa în calitate de coorganizatori, împreună cu Patriarhia Română, ai Congresului Internațional de Teologie dedicat Sfântului Vasile cel Mare, important eveniment internațional care se desfășoară în contextul mai larg al Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și al celorlalți Sfinți Capadocieni. Totodată salutăm prezența la acest important congres a unor personalități de seamă ale gândirii teologice contemporane.

Teologia și slujirea Sfântului Vasile cel Mare reprezintă un model cuprinzător și mereu actual în ceea ce înseamnă asumarea concretă a identității creștine mărturisitoare. Varietatea preocupărilor Sf. Vasile cel Mare în domeniul teologiei, al spiritualității, dar și al vieții practice demonstrează faptul că nu a fost numai un teolog desăvârșit în cunoștințe și un dârz apărător al ortodoxiei credinței, ci și un bun organizator al instituțiilor filantropice creștine. De altfel, el este numit și „teologul filantropiei”, pentru că a fost cel ce a pus bazele unui întreg sistem de îngrijire medico-socială, cunoscut în istorie sub numele de Vasiliada.

Slujirea pastorală, teologică și misionar-caritabilă își avea suport puternic în viața sa ascetică, știind că a fost cel care a consolidat monahismul cenobial. Teologia Sfântului Vasile cel Mare nu este una sterilă, abstractă și generală, ci o mărturisire vie a Adevărului întrupat în viața Bisericii care împărtășește convingeri existențiale.

Plecând de la personalitatea complexă a arhiepiscopului Cezareei Capadociei, la acest congres vor fi reliefate aspecte ale gândirii teologice și sociale ale Sfântului Vasile cel Mare, care pot fi valorificate în contextul actual al crizei valorilor și al secularizării vieții publice, influențată de o mentalitate bazată pe laxism, tendințe echivoce și confuzii. Asumarea dimensiunii mărturisitoare a teologiei Sfântului Vasile cel Mare este o șansă de întărire a convingerilor trăite pe calea credinței Bisericii. Exigențele mărturisirii presupun tărie de caracter, consecvență, luciditate și forța de exprimare a cuvântului Adevărului, virtuți care pot fi actualizate plecând de la teologia și slujirea marelui sfânt capadocian.

Dorim succes Congresului Internațional și ne exprimăm întreaga deschidere a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național pentru continuarea cooperării la aceste importante evenimente din viața Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente