UN MISIONAR ORTODOX CU VOCATIE ECUMENICA

Participari ale Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel la congrese, simpozioane si conferinte internationale

Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, a inteles si promovat intr-un mod exceptional necesitatea dialogului fratern intre Biserici. Ortodoxia este credinta iubirii si a intelegerii, a dialogului si comuniunii fratesti. In acelasi timp, pastrarea dreptei credinte si promovarea valorilor ortodoxe au fost preocuparea fundamentala a Inalt Prea Sfintiei Sale. Dialogul ecumenic este o realitate misionara autentica in care Biserica Orto-doxa, in general, si Biserica Ortodoxa Romana, in special, isi aduce marturia ei bimilenara de credinta si sfintenie. Astfel, lumina transfigurata a Sfintei Liturghii, profunzimea scrierilor patristice, bogatia de sens a icoanelor, frumusetea cultului sfintilor si al Maicii Dom-nului, raspunsurile teologiei la preocuparile stiintifice si sociale contemporane sunt cateva elemente din tezaurul dreptei credinte care constituie repere ale Ortodoxiei pe care Inalt Prea Sfintia Sa le-a promovat si aprofundat in dialogul ecumenic. Aceste repere si marturii au fost prezentate la numeroasele participari ale Inalt Prea Sfintiei Sale la diferite conferinte, congrese, simpozioane, intalniri si vizite in strainatate prin care a reprezentat Ortodoxia romaneasca cu daruire, discernamant si competenta.

Astfel, in perioada 1990-2000, Inalt Prea Sfintitul Daniel a reprezentat sau a fost membru al unor delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane la urmatoarele intruniri ecumenice: a VII-a Adunare a C.E.B. de la Canberra (Australia) – 1991; intrunirea Intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe, Constantinopol (Turcia) – 1992; comisiile de lucru ale C.E.B., Evian (Franta) – 1992; reuniunea Comisiei ‘Credinta si Constitutie’ a C.E.B., Boston (S.U.A.) – 1992; intrunirea Grupului de lucru al C.E.B., Strasbourg (Franta) – 1993; al VIII-lea Congres al Ortodoxiei Occidentale, Blanchenberge (Belgia) – 1993; Consiliul General al Bisericilor, Geneva (Elvetia) – 1993; Lucrarile Comitetului Central al C.E.B., Johannesburg (Africa de Sud) – 1994; Conferinta ‘Conducerea religioasa in societatea laica’, Ierusalim (Israel) – 1994; Lucrarile Grupului pregatitor pentru cea de a II-a reuniune ecumenica europeana, Geneva (Elvetia) – 1994; Lucrarile Grupului pregatitor pentru cea de a II-a reuniune a Bisericilor europene de la Geneva (Elvetia) – 1995; Conferinta pregatitoare pentru cea de-a II-a Intalnire a Bisericilor europene, Assisi (Italia) – 1995; Intalnirea Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe cu prilejul implinirii a 1900 de ani de la scrierea Apocalipsei a Sf. Ioan Evanghe-listul, Patmos (Grecia) – 1995; Comitetul pregatitor pentru cea de-a II-a Adunare Ecumenica Europeana, Graz (Austria) – 1995; Intalnirea Comitetului pregatitor pentru cea de-a doua Adunare Ecumenica Europeana, St. Gallen (Elvetia) – 1996; Adunarea Crestina Europeana de la Graz (Austria) – 1997; Lucrarile Comitetului Executiv al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Geneva (Elvetia) – 1997; Lucrarile Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene, Nyborg (Danemarca) – 1998; Simpozion International privind problema purcederii Duhului Sfant, Viena (Austria) – 1998; Intalnire inter-ortodoxa, Damasc (Siria) – 1998 (foto dreapta); Sinod pan-ortodox (Bulgaria) – 1998; Intalnirea Prezidiului Conferintei Bisericilor Europene, Barcelona (Spania) – 1999.

In perioada 3-6 februarie 2000, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Praga, in Cehia (foto mijloc) la Sedinta Comitetului Comun al Comisiei Conferintelor Episcopale (catolice) Europene si Conferintei Bisericilor Europene (aceasta din urma reprezentand Bisericile Ortodoxe, Protestante, Anglicana si Vechi-Catolica din Europa). A fost dezbatuta tema ‘Unitatea vizibila a Bisericilor si semnificatia ei pentru unitatea Europei’ si a fost scoasa in evidenta necesitatea cooperarii intre Bisericile Europei, mai ales in domeniul misiunii social-filantropice si in reconcilierea dintre diferite grupuri etnice din Europa. Cu prilejul vizitei in Cehia, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a vizitat si Manastirea Vilemov, aseza-mant monahal a carui obste este formata din maici venite de la Manastirea Varatec, din Romania.

La invitatia Fundatiei Giovanni Agnelli din Torino, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat, in perioada 28-29 februarie 2000, la Conferinta cu tema ‘Ortodoxia in societatea central si est-europeana si in Balcani: perspectiva istorica si situatia contemporana’.

De asemenea, in perioada 24-25 ianuarie 2001, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizita in Italia, la Terni, unde a sustinut conferinta cu titlul: ‘Biserica Romana – Pod intre Occident si Orient’.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat, in perioada 26-28 ianuarie 2001, in orasul Porto, in Portugalia, la lucrarile Consiliului European al Bisericilor de redactare a documentului Charta Oecumenica, cel mai important document al Bisericilor Europene.

In data de 27 ianuarie 2001, Inalt Prea Sfintia Sa a participat la rugaciunea pentru uni-tate crestina, in orasul Braga, in Portugalia, tinand un cuvant despre Iisus Hristos – Calea, Adevarul si Viata.

In perioada 7-11 martie 2001, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat in Elvetia, la Geneva, la sedinta de lucru a prezidiului Conferintei Bisericilor Euro-pene, a vizitat Centrul Ecumenic de la Geneva (foto jos) si s-a intalnit cu Dl Konrad Raiser, secretar general al Consiliului Bisericilor Europene.

La sediul Consiliului Europei si la Universitatea ‘Marc Bloch’ din Strasbourg, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a tinut, in perioada 25 iunie-2 iulie 2001, conferinta cu tema: ‘Drepturile omului intre ideal si realitate – un punct de vedere ortodox’.

In perioada 22-30 octombrie 2001, la invitatia Centrului de Studii si Documentare Marco Salizzato din Padova, Italia, impreuna cu Dl Prof. Dr. Dumitru Irimia de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a inaugurat expozitia fotografica Arhitectura si mistica: Manastirile din Bucovina – patrimoniu al umanitatii si a sustinut expunerea cu tema: Lumanari de Inviere. Mesajul spiritual al manastirilor moldave.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat, in perioada 25-28 ianuarie 2002, in Italia, la festivitatile decernarii Premiului Ecumenic al Institutului ‘Sf. Nicolae’ din Bari, festivitati prezidate de Eminenta Sa Francesco Cacucci, Arhiepiscop de Bari. In data de 26 ianuarie 2002, dupa momentul deschiderii anului universitar la Institutul ‘Sf. Nicolae’ din Bari, a avut loc decernarea Premiului Ecumenic Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel. In cuvantul sau, Inalt Prea Sfintia Sa a vorbit despre ‘Perspective ortodoxe privind vocatia crestina pentru sfintenie’. In data de 27 ianuarie 2002, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a asistat la Sfanta Liturghie a comunitatii ortodoxe romane din Bari, savarsita in biserica ‘Sf. Nicolae’ din Bari.

In perioada 10-20 mai, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizita in orasele germane Berlin, Freiburg si Baden-Baden. Vineri, 10 mai 2002, la palatul prezidential din Bellevue, in prezenta presedintelui Germaniei Johannes Rau, Inalt Prea Sfintitul Daniel a participat la premierea mai multor personalitati europene de catre Fundatia Europeana pentru Cultura Pro Europa. In data de 11 mai 2002, in cadrul unui moment liturgic desfasurat in Catedrala mare din Berlin, Inalt Prea Sfintia Sa a primit din partea Fundatiei Pro Europa premiul Pro Humanitate. In perioada 13-16 mai 2002, Inalt Prea Sfintitul Daniel a poposit in casa doamnei Lidia Ionescu Staniloae si a avut intalniri cu profesori si studenti de la Universitatea din Freiburg, precum si cu doctoranzi romani aflati la studii in Franta si Germania. In data de 19 mai 2002, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a oficiat slujba de sfintire a Capelei Michael Stourdza din Baden-Baden, precum si o slujba de pomenire in cins-tea ctitorilor Capelei (domnitorul Mihail Sturdza si sotia sa Smaranda, printul Mihail si printesa Maria). Dupa terminarea ceremoniei de sfintire a Capelei, la invitatia primarului general, Inalt Prea Sfintitul Daniel a semnat in cartea de onoare a orasului Baden-Baden.

Inalt Prea Sfintia Sa a participat, in perioada 4-11 iunie 2002, la Geneva, la lucrarile Prezidiului si ale Comitetului Central ale Conferintei Bisericilor Europene. In data de 9 iunie 2002 a participat la Sfanta Liturghie la parohia ortodoxa romana ‘Invierea Domnului’ din Chambesy, dupa care s-a intalnit cu Inalt Prea Sfintitul Damaskinos, Mitropolitul Elvetiei. Luni, 10 iunie 2002, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a vizitat Institutul Ecu-menic de la Bossey, la invitatia P.C. Pr. Prof. Dr. Ioan Sauca, directorul acestui institut. I

n perioada 11-14 septembrie 2002, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat in Elvetia, la Geneva, la Congresul Biserica si Bioetica. Cuvantul stiintei si cuvantul religiei, unde a sustinut expunerea cu tema Coruptibilitate si incoruptibilitate in viata umana. In perioada 7-14 octombrie 2002, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a insotit pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist la Vatican, unde s-a intalnit cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, cu presedintele Italiei, Azelio Ciampi si cu presedintele Consiliului de Ministri, Slivio Berlusconi.

La invitatia Prea Fericitului Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al in-tregii Elade, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Atena, in perioada 26 februarie-2 martie 2003, la lucrarile prezidiului Conferintei Bisericilor Europene. In centrul atentiei acestor lucrari s-a aflat pregatirea pentru a 12-a Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene, desfasurata in perioada 25 iunie-2 iulie 2003, la Trondheim, in Norvegia. Alte aspecte ale activitatii Conferintei Bisericilor Europene evaluate la prezidiul de la Atena au fost: eforturile recente ale conducerii Conferintei Bisericilor Europene in favoarea pacii, consultatiile Comisiei ‘Biserici in dialog’ privind cooperarea intre Facultatile de teologie din Europa (Gratz, Austria, decembrie 2002), probleme de eclesiologie in dialogul dintre Bisericile ortodoxe si Comunitatea eclesiala protestanta de Leuenberg (noiembrie 2002), consultatia Comisiei ‘Biserica si Societate’ privind ‘libertatea religioasa – Biserici majoritare si Biserici minoritare in relatia lor cu statul (Viena, noiembrie 2002), colocviile privind situatia si rolul femeilor in Biserica si societate azi, violenta rasiala si opera social-caritativa a Bisericilor si organizatiilor bisericesti in Europa Centrala si de Est.

La invitatia Sanctitatii Sale Bartolmeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a efectuat, in perioada 15-17 martie 2003, o vizita la Istanbul, la Patriarhia Ecumenica, cu prilejul serbarii Duminicii Ortodoxiei. In cadrul acestei vizite Inalt Prea Sfintia Sa a participat la resfintirea Bibiliotecii Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, s-a intalnit cu Inalt prea Sfintitul Mitropolit Hrisostom de Efes, fost profesor la renumita Academie Teologica din Halki si a efectuat o vizita la Consulatul general al Romaniei din Istanbul, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Ghenadios, Mitropolit de Sassima.

Intre 8-14 mai 2003, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a insotit delegatia Bise-ricii Ortodoxe Romane condusa de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, intr-o vizita oficiala in Germania. In cadrul acestei vizite, Inalt Prea Sfintitul Daniel s-a intalnit cu Pre-sedintele Germaniei, Dr. Johannes Rau, cu Doamna Dr. Gertraud Burkert, viceprimarul orasului Munchen, cu Eminenta Sa Cardinalul Dr. Friedrich Wetter de Munchen, cu Dl Prof. Theodor Nikolau, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Munchen. Duminica, 11 mai 2003, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, impreuna cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si alti ierarhi, a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Nürnberg, cu ocazia hirotoniei intru Episcop a Prea Cuviosului Parinte Arhimandrit Sofian Patrunjel, cu titlul de Brasoveanul.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat, in perioada 27-28 iunie 2003, in Germania la Simpozionul de Biologie Tumorala de la Freiburg in Breisgau, sustinand conferinta cu tema: A vindeca si a ajuta in traditia Bisericii Rasaritene. In Norvegia s-a desfasurat, in perioada 29 iunie-2 iulie 2003, cea de-a XII-a Adunare a Conferintei Bisericilor Europene de la Trondheim, care a avut ca tema: Iisus Hristos vindeca si reconciliaza. Marturia noastra in Europa. Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel s-a intalnit cu Gratia Sa Dr. Rowan Williams, Arhiepiscop de Canterbury si Primat al Bisericii Anglicane, cu Excelenta Sa Dr. Richard Chartres, Episcop de Londra si cu Dl Kare Gjonnes, guvernatorul regiunii Sor-Trondelag din Norvegia. In perioada 19 iulie-03 august 2003, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a efectuat o vizita in Franta ca raspuns la invitatiile primite din partea Manastirii catolice ‘Sf. Ilie’ din St. Remy – Dijon si din partea Prea Sfintitului Pierre Moleres, Episcop de Bayonne, Lescar si Oloron.

In perioada 24-28 septembrie 2003, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat in Italia, la Padova (foto), la al doilea Colocviu Ecumenic Inter-national cu tema Biserica si Societate, prezentand comunicarea: Liturghia eu-haristica si filantropia cre-stina. Necesitatea unitatii lor permanente.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Moscova, in perioada 17-20 noiembrie 2003, la Conferinta Teologica Internationala Invatatura Ortodoxa despre Biserica, prezentand comunicarea cu tema: Unitatea Bisericii. Natura si scopul ei.

In perioada 13-18 decembrie 2003, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Centrul ecumenic de la Geneva, la prima intrunire a noului Comitet Central al Conferintei Bisericilor Europene. Luni, 15 decembrie 2003, Inalt Prea Sfintitul Daniel, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, a oficiat, in localitatea La Tour de Peilz, Elvetia, slujba inmormantarii medicului de origine romana Dr. Paul van Saanen, bun crestin ortodox si sustinator al multor activitati social-misionare din Romania.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat in Polonia, la castelul Kamien Slaski de langa orasul Opole, in perioada 29 ianuarie-2 februarie 2004, la intrunirea Comitetului unit al Conferintei Bisericilor Europene (KEK) si al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE). Pe agenda intrunirii din Polonia s-au aflat urmatoarele teme: situatia relatiilor dintre Bisericile Europei azi, importanta documentului Charta Oecumenica din 2001 pentru cooperarea dintre Bisericile Europei azi, pregatirea celei de-a III-a Adunari crestine europene in 2007, problema familiilor mixte din punct de vedere confesional, precum si relatia Bisericilor din Europa cu Islamul, din ce in ce mai prezent in Europa. Luni, 2 februarie 2004, de sarbatoarea Intampinarii Domnului, Inalt Prea Sfintitul Daniel a concelebrat Sfanta Liturghie impreuna cu Prea Fericitul Parinte Sava, Primatul Poloniei, in Catedrala Mitropolitana din Varsovia. Inalt Prea Sfintia Sa a mai avut intrevederi cu Prea Fericitul Parinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si al intregii Albanii, cu Inalt Prea Sfintitul Ghenadios, Mitropolit de Sassima si cu doamna Irina Comarovschi, Ambasadorul Romaniei in Polonia.

Cu prilejul implinirii a 500 de ani de la trecerea la viata vesnica a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Roma, in Italia, in perioada 28-30 septembrie 2004, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala si cu Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Romano-Catolic de Bucuresti, la deschiderea expozitiei Stefan cel Mare si Sfant – punte intre Orient si Occident, in Salonul Sixtin al Muzeului Vaticanului. Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintia Sa a avut intalniri cu Domnul Francesco Buronelli, direc-torul Muzeelor Vaticanului, Eminenta Sa Cardinalul Edmund Casimir Szoka, presedinte al Guvernoratului Vaticanului, Eminenta Sa Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat al Vaticanului si cu alte personalitati eclesiastice si culturale.

In data de 28 septembrie 2004, in calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, Inalt Prea Sfintia Sa a participat la Academia di Romania din Roma, la un Simpozion stiintific dedicat anului omagial Stefan cel Mare si Sfant – 500. Tot in data de 28 septembrie, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Occidentala si Meridionala, a savarsit slujba de sfintire a noului iconostas al parohiei ortodoxe Sf. Ioan Casian, in biserica Scala Celi din Roma.

In perioada 3-5 februarie 2005, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a participat la Chartres, langa Paris, la Sedinta anuala de lucru a Comitetului unit al Conferintei Bisericilor Europene si al Consiliului Conferintelor Episcopilor din Europa. A fost discutata situatia ecumenica din Europa astazi: secularizarea crescanda, pluralismul religios intens si unele tensiuni privind atitudinea populatiei crestine fata de musulmanii din diferite tari occidentale.

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a efectuat, in perioada 7-11 martie 2005, o vizita la Nisa, in sudul Frantei, participand la ciclul de conferinte ‘Bible et vie’ organizate in ca-drul Centrului Universitar Mediteranian si sustinand conferinta cu tema ‘Pacatul si cul-pabilitatea dintr-o perspectiva ortodoxa’.

In perioada 6-8 aprilie 2005, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a facut parte din de-legatia care a participat la Vatican la funerariile Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. Vineri, 27 mai 2005, Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a sustinut la Universitatea ‘Marc Bloch’ din Strasbourg (Franta) conferinta, cu tema: ‘Ortodoxia in era constructiei europene’.

Intre 3-7 iunie 2005, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat la sedinta anuala a Comitetului Central si a Prezidiului Conferintei Bisericilor Europene la Neapolis, Creta.

Protos. Paisie Teodorescu

Secretar Eparhial

Comentarii Facebook


Știri recente