UN MEDIC RENUMIT ȘI UN SUFLET MARE – Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca – (1930 – 2011)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca, sâmbătă, 3 septembrie 2011:

Trecerea la cele veșnice a eminentului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca lasă un gol în inimile multor generații de studenți și ale tuturor celor pe care i-a operat și i-a salvat de la moarte.

Medicul Alexandru Pesamosca este nu doar un nume mare al chirurgiei pediatrice românești, ci și fondator de școală medicală.

S-a născut în 14 martie 1930 la Constanța, a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1954 la București.

După absolvirea facultății a fost repartizat la Niculești-Jianu, un sat de lângă Fetești, unde rămâne până în 1957, după care s-a transferat la Spitalul de Copii ‘Grigore Alexandrescu’ din București, aici activând timp de 27 de ani, până în anul 1984, când s-a mutat la Spitalul Budimex, viitorul spital „Marie Curie” din București. La acest spital, a fost șeful Clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică până la pensionare (2006). Medicul Alexandru Pesamosca a făcut operații în premieră și a salvat foarte mulți copii. Competent și credincios, el a efectuat aproximativ 45.000 de operații în întreaga sa carieră având credința nestrămutată că medicul operează, dar Dumnezeu vindecă. A făcut operații chirurgicale în România, China, Franța, Italia, Republica Moldova etc.

În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Științe Medicale din București.

După mărturiile colegilor și ale multora dintre cei operați și salvați de medicul Alexandru Pesamosca, acesta nu a primit niciodată vreun ban de la pacienți sau de la rudele lor pentru operațiile efectuate sau pentru îngrijirea post-operatorie. Știa că marea bunătate a sufletului nu se răsplătește cu bani, ci cu bucuria faptei bune!

Greu încercat de pierderea soției sale, cu 12 ani în urmă (1999), și de pierderea ambilor fii, răpuși de boli incurabile, el s-a retras în spital, locuind într-o cămăruță, fostă debara, aproape de sala de operație. Aici și-a trăit ultimii ani ai vieții, aproape de pacienții, studenții și medicii pe care i-a iubit și i-a sfătuit până în ultima clipă a vieții sale.

O viață trăită în modestie și plină de fapte bune, dar și încercată de suferință, a avut doctorul Alexandru Pesamosca, alintat de copii și apropiați cu apelativul „Tata Pesi” și „Îngerul copiilor”, întrucât simțeau și admirau multa sa bunătate sufletească.

Unind știința medicală cu bunătatea sufletului, medicul profesor Alexandru Pesamosca a arătat, prin personalitatea și activitatea sa, cum mâinile medicului priceput și bun la suflet devin mâinile iubirii lui Hristos pentru oamenii suferinzi.

Cu multă gratitudine amintim aici și faptul că Profesorul Alexandru Pesamosca a contribui mult la construirea bisericii Spitalului „Marie Curie” și a altor biserici și mănăstiri. Astfel, el a promovat atât vindecarea trupului, cât și vindecarea sufletului omului, sănătatea fiind mai întâi un dar al lui Dumnezeu, pe care omul trebuie să-l păstreze și să-l cultive.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul doctorului Alexandru Pesamosca în ceata drepților și să-i dăruiască odihnă în lumina și iubirea Preasfintei Treimi, iar celor care l-au prețuit mult le adresăm condoleanțe și părintești binecuvântări.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente