UN HARNIC LUCRĂTOR ÎN VIA DOMNULUI – Preacucernicul Părinte Preot Iulian Șchiopu –

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Preacucernicului Părinte Iulian Șchiopu, parohul bisericii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Parc Rahova I, Protoieria I Capitală, luni 6 iunie 2011:

În ziua de 2 iunie 2011 s-a mutat la cele veșnice vrednicul de pomenire preot Iulian Șchiopu de la parohia Parc Rahova I, Protoieria I Capitală, Sfânta Arhiepiscopie a Bucureștilor.

S-a născut în anul 1942, luna iulie, ziua 6, în comuna Ciolăeștii din Deal, județul Teleorman, din părinții Alexandru și Elena. A urmat școala generală în comuna natală, după care s-a înscris la Seminarul Teologic din București, pe care l-a absolvit în anul 1962. În același an s-a înscris la Institutul Teologic din București pe care l-a absolvit în anul 1966, cu lucrarea de licență Pilde pastorale pentru preoțimea ortodoxă română de azi, din activitatea și opera scrisă a Patriarhului Justinian.

S-a căsătorit la 4 septembrie 1966 cu Margareta Covaleon și a avut doi copii – Bogdan (care acum este medic în Noua Zeelandă) și Despina (profesor).

În octombrie 1966 s-a înscris la cursurile de doctorat în Teologie, alegându-și specialitatea Liturgică, Pastorală și Artă creștină. Aceste cursuri le-a absolvit în iunie 1969, iar în ianuarie 1970 a susținut examenul de admisibilitate. În același timp a fost numit și cântăreț bisericesc la parohia Sf. Ilie – Rahova din Capitală, iar la Institutul Teologic din București a funcționat ca suplinitor al postului de bibliotecar, începând cu 01.12.1968, funcție pe baza căreia a obținut și hirotonia onorifică de diacon pe seama paraclisului Institutului Teologic, în data de 05 octombrie 1969.

La data de 01 aprilie 1970, diaconul Șchiopu Iulian a fost numit în postul de preot vacant de la parohia Parc Rahova I și hirotonit la data de 17 mai 1970, în biserica Schitul Maicilor, de către mitropolitul NIFON CRIVEANU.

Din cei 40 de ani de preoție la biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Parc Rahova I, 20 de ani a fost și membru judecător și președinte al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Între anii 1990-2000 a funcționat și ca profesor de Religie la Școala nr. 141 – I.C. Brătianu din București.

S-a evidențiat ca preot – bun slujitor al Sfântului Altar, mărturisind adesea că cea mai mare bucurie a sa a fost aceea de a-L sluji pe Dumnezeu și Biserica Sa, continuând să-mi împlinesc datoria, făcându-mă tuturor toate ca pe toți cei ce-i slujesc să-i îndrept pe calea mântuirii.

Era iubitor de artă, literatură, pictură, muzică și pelerinaje.

În urmă cu două săptămâni a primit o grea lovitură prin decesul soției sale, Margareta, care s-a stins din viață după o scurtă, dar grea suferință, ceea ce l-a afectat foarte mult, fapt pentru care iată de acum se alătură soției sale dragi.

A fost un exemplu de moralitate, corectitudine și de slujire liturgică pentru toți preoții și credincioșii Protoieriei I Capitală, unde a slujit la parohia Parc Rahova I timp de 40 de ani.

Cunoscând râvna duhovnicească și zelul pastoral-misionar al Pc. Preot Iulian Șchiopu, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihnă în lumina și dragostea Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate transmitem condoleanțe și părintești binecuvântări.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

†DANIEL

Arhiepiscopul Bucureștilor,

Mitropolitul Munteniei și Dobrogei,

Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente