Un grup de pelerini basarabeni au vizitat mănăstirile din zona Neamțului și din Bucovina

În perioada 31 iulie-2 august 2009, 45 de enoriași ai parohiei „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, satul Manta, raionul Cahul din Basarabia, au beneficiat de un pelerinaj gratuit la mănăstirile din zona Neamțului și din Bucovina. Pelerinajul a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Programul basarabenilor care au participat la pelerinaj a început vineri, 31 iulie, la ora 9:00, când s-au închinat la racla în care se află moaștele Sf. Cuv. Parascheva din Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Apoi, IPS Teofan i-a binecuvântat pe toți românii de peste Prut și le-a adresat un cuvânt de folos duhovnicesc în care i-a îndemnat să fie tari în credință. De organizarea acestui pelerinaj s-a ocupat protos. Nicodim Pavel, secretar II de cabinet al IPS Teofan în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Pr. Iulian Budescu alături de câțiva enoriași s-au ocupat în Basarabia de obținerea vizelor necesare. „Sf. Cuv. Parascheva ne-a ajutat întotdeauna și, de aceea, la recomandarea Înalt Preasfințitului Teofan, am venit să ne închinăm atât la începutul, cât și la finalul pelerinajului Ocrotitoarei Moldovei. Mulțumin Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru această binecuvântare de a putea vizita mănăstirile din zona Neamțului și Sucevei”, a spus pr. Iulian Budescu, parohul Bisericii „Sf. Arhangheli” din comuna Manta, raionul Cahul – Basarabia. Credincioșii din Basarabia au vizitat Mănăstirile Cetățuia, „Sf. Trei Ierarhi”, Neamț, Sihăstria, Secu, Agapia, Văratec, Groși, Voroneț, Sucevița, Putna, „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, dar și Casa „Ion Creangă” – Humulești sau Chilia Sfântului Daniil Sihastrul. Din grupul de pelerini au făcut parte elevi, studenți, profesori, medici, care și-au dorit mult să ajungă la aceste mănăstiri. „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că rânduit să ajungem la aceste mănăstiri din Moldova, pentru că, într-adevăr, aceste ținuturi te transformă, te fac să te simți român. Din punct de vedere ortodox, nu există graniță între românii de aici și cei de peste Prut”, a relatat pr. Iulian Budescu.

Folosul călătoriilor duhovnicești

La mănăstirile la care au poposit, după ce au luat binecuvântare de la superiorul așezământului, pelerinii s-au închinat la sfintele moaște ce se găsesc în majoritatea bisericilor din cadrul mănăstirilor, au vizitat muzee și au lăsat pomelnice. „Primirile de care am avut parte, slujbele, agapele creștine te sensibilizează, te fac să devii mai bun. Pelerinajul trebuie să ne trezească din starea de păcat și să ne apropie mai mult de Dumnezeu. Un alt rol al pelerinajului este acela de a aduce și celor de acasă bucuria și frumusețea acestor ținuturi, de a-i face și pe aceștia să-și dorească să ajungă pe aceste meleaguri”, a explicat pr. Iulian Budescu. Pelerinii basarabeni au rămas surprinși de frumusețea locurilor pe care le-au văzut și au ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei călătorii duhovnicești. „Pe parcursul acestor trei zile în care s-a desfășurat pelerinajul, am întâlnit lucruri deosebite care ne-au impresionat mult. Mi-am dorit foarte mult să vizitez Mănăstirea Putna, pentru că Sf. Voievod Ștefan cel Mare este unul dintre cei mai mari voievozi ai neamului nostru, care ne-a apărat țara și credința străbună”, a afirmat Alexandru Pascal, elev. „Toate mănăstirile pe care le-am vizitat au trezit în noi simțul și dragostea către Dumnezeu. Noi, românii de peste Prut, ne-am convins încă o dată că aici, în România, este multă credință”, a spus Maria Gâscă, profesoară.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente