Un duhovnic înțelept și un slujitor talentat – Protosinghelul Martinian Ruxanda

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, adresat Stavroforei Lucia Bostan, stareța Mănăstirii Samurcășești-Ciorogârla, la înmormântarea Protosinghelului Martinian Ruxanda, duhovnicul Mănăstirii Samurcășești-Ciorogârla, în data de 21 noiembrie 2011:

Preacuvioasă Maică Stareță,

Întristat sobor al Mănăstirii Samurcășești-Ciorogârla,

Am aflat cu durere de trecerea la cele veșnice a părintelui protosinghel Martinian Ruxanda, fost preot al Mănăstirii Samurcășești-Ciorogârla, duhovnic evlavios și harnic, înțelept și binevoitor, un slujitor liturgic talentat.

Înainte de a deveni monah, părintele Martinian Ruxanda a fost un bun creștin, cultivând în viața de familie virtuțile teologice și căutându-L pe Dumnezeu cu multă râvnă.

A urmat în tinerețe cursurile de opt ani ale Seminarului Teologic de la Mofleni (lângă Craiova), fiind apoi cântăreț la Catedrala Mitropolitană din Craiova și administrator la Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Craiovei.

A fost mulți ani și șofer al mitropoliților de fericită pomenire Teoctist Arăpașu și Nestor Vornicescu ai Olteniei.

După pensionare, a plecat în taină de acasă și a ajuns, prin rânduiala lui Dumnezeu, la Mănăstirea Neamț. Frumoasele cântări și dorul după viața duhovnicească l-au recomandat pentru tunderea în monahism, care a fost săvârșită, în data de 4 august 1993, la privegherea sărbătorii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, în timpul stăreției Arhimandritului Dr. Irineu Cheorbeja.

Cu prilejul unei vizite a Patriarhului Teoctist la Mănăstirea Neamț, acesta l-a remarcat printre cântăreții de la strană și l-a chemat în Arhiepiscopia Bucureștilor.

Hirotonit ieromonah, a fost numit stareț al Mănăstirii Cheia din județul Prahova și apoi, pentru scurt timp, slujitor la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci-Cebza, protoieria Deta, și locțiitor de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

Apreciindu-i-se râvna pentru cele sfinte și darurile primite de la Dumnezeu, a fost chemat la Mănăstirea Samurcășești-Ciorogârla ca duhovnic, unde a slujit aproape 15 ani în deplină armonie cu maica stareță și cu soborul mănăstirii.

Cu recunoștință, maica stavroforă Lucia mărturisea că amplele lucrări de renovare ale mănăstirii din ultimii ani nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul constant oferit de părintele duhovnic Martinian.

Iscusit cântăreț și virtuos interpret atât al cântărilor de strană, care au și fost imprimate pe câteva CD-uri, cât și al cântecelor de factură folclorică, adunate și îngrijite de muzicologi și folcloriști din zona Olteniei, părintele Martinian cânta cu zel și încânta credincioșii pelerini prezenți la slujbele mănăstirii.

În toți acești ani el a fost nelipsit de la biserică, până în ultima zi a vieții, slujind Sfânta Liturghie și cele șapte Laude, pentru a-l afla pregătit Mirele Bisericii, spovedind călugărițe și pelerini, rugându-se pentru sine și pentru alții.

În vizitele noastre pe care le-am făcut la Mănăstirea Samurcășești-Ciorogârla l-am întâlnit și am apreciat modestia, frumoasa slujire, îndelunga sa răbdare și dragostea jertfelnică pentru această mănăstire și iubirea de Biserică și Neam.

În ultimul an a fost încercat de o suferință grea pe care a primit-o ca pe un timp al pregătirii duhovnicești pentru trecerea la viața cea veșnică.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să așeze sufletul adormitului slujitorului Său, protosinghelul Martinian Ruxanda, întru Împărăția Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Veșnică lui pomenire din neam în neam!

Cu arhierești binecuvântări și condoleanțe pentru mănăstire,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente