Un demers jurnalistic nedemn

Episcopia Hușilor a luat act cu stupoare și profundă indignare de minciunile proferate de domnul Daniel Tănăsuc în articolul „Furt de un miliard de lei la Episcopia Hușilor”, apărut în cotidianul local „Vremea nouă ” din Vaslui, în data de 10 octombrie 2012, material de presă în care autorul în căutare de senzațional ieftin, complet lipsit de orice deontologie profesională și onestitate jurnalistică, proferează acuzații lipsite de orice suport legal la adresa Episcopiei Hușilor.

Prin urmare, uzând de dreptul civilizat la replică, precum și de acela de apărare a demnității persoanei umane, Centrul Eparhial Huși dorește să aducă la cunoștință opiniei publice următoarele clarificări:

1. Expertiza contabilă „făcută în mare secret”, după cum pretinde domnul Daniel Tănăsuc, nu este definitivată de către experții desemnați în acest sens și nici înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, termenul legal de finalizare al acesteia fiind data de 31 decembrie 2012. Așadar, nu există nicio concluzie oficială care să confirme sau să infirme așa-zisele nereguli semnalate de domnul Daniel Tănăsuc.

Onest și corect ar fi fost din partea domniei sale să prezinte un document oficial de la Parchet sau de la experții contabili, despre care noi credem că au respectat reglementările cu privire la confidențialitatea cercetărilor, conform Codului de etică profesională, care să ateste gravele acuzații aduse personalului fostului Protopopiat Fălciu. O minimă decență arată faptul că autorul trebuia să ceară și punctul de vedere al Episcopiei Hușilor în acest material, după cum pretinde pregătirea jurnalistică, fapt de care autorul nu dă dovadă. Nu ne mai miră ignoranța domniei sale, care a procedat la fel și în luna decembrie a anului 2011, când a afirmat că „P.S. Corneliu a fost avertizat de Patriarhul Daniel să nu mai apară la slujbele religioase în comunele și orașele județului Vaslui”, lucru complet fals. Mai mult decât atât, nu a permis publicarea cuvenitului drept la replică al Patriarhiei Române, care infirma cele publicate.

2. Episcopia Hușilor nu poate fi acuzată că nu a anchetat sesizările celor trei foști preoți privind prezumtiva afectare a drepturilor salariale de către personalul fostului Protopopiat Fălciu; în acest sens cei trei au fost chemați de nenumărate ori la Centrul Eparhial Huși pentru verificarea documentelor financiar-contabile în vederea concluzionării, care se face pe baza cercetării actelor contabile și nu pe declarații sentimentale, amestecate cu ură și dorință denigratoare la adresa Sfintei Biserici, lucru pe care aceștia au refuzat să-l ducă la îndeplinire, necolaborând cu Episcopia. În urma cercetărilor, Episcopia a luat măsurile canonice și legale care se impuneau: cei trei au fost caterisiți, iar preotul Ioan Petru a fost demis din funcția de protopop și transferat într-un post de preot slujitor la o parohie din mediul rural și în funcție de rezultatul final al cercetărilor organelor abilitate vor fi luate măsurile canonice ce decurg din confirmarea sau infirmarea eventualelor ilegalități săvârșite de către acesta în calitatea care a ocupat-o.

3. O dovadă clară a lipsei de informare și superficialitate a autorului acestui articol denotă și din faptul că nu se precizează nicăieri în materialul jurnalistic că PS Corneliu, Episcopul Hușilor, deține această demnitate începând cu data de 01 iulie 2009, responsabilitatea pentru eventualele nereguli semnalate de cei trei foști preoți pentru perioada 1999-2009, aparținând fostei conduceri a eparhiei, aparatului administrativ în funcție la acea dată, precum și aparatului financiar-contabil al fostului protopopiat Fălciu.

Mai mult decât atât, foștii preoți Țurcanu Dumitru, Botez Lucian și Modiga Ion, din momentul caterisirii se fac vinovați de evaziune fiscală, gestiune frauduloasă, uzurpare de calități oficiale și port ilegal de uniformă, lucru omis cu bună știință de autorul articolului, dar care va fi reglementat de instituțiile statului sesizate în acest sens.

De asemenea, cei trei foști preoți nu au reclamat în scris niciodată până în anul 2011 că sunt nedreptățiți de către personalul fostului Protopopiat Fălciu, iar întrebarea noastră este când au fost corecți aceștia?

Considerăm că acuzele aduse conducerii Episcopiei Hușilor au la bază neîmpliniri și frustrări de ordin personal ale acestor foști clerici nedemni, precum și faptul că nu au fost promovați ca preoți în mediul urban, după cum și-au dorit doi dintre ei, iar al treilea a râvnit la funcția de protopop în anul 1996, când s-a înființat Protopopiatul Fălciu, actualmente desființat.

Totodată, ne mâhnește atitudinea profund ostilă și lipsită de obiectivitate a unei părți din presa locală care în căutare de publicitate agresivă și subiecte denigratoare, de tip commercial, în mentalitatea acestor jurnaliști, aducătoare de profit financiar, servește interesele meschine ale unor astfel de persoane, care datorită faptelor, comportamentului și atitudinii lor au fost excluși din cler și caută acum cu orice preț să-și atribuie statutul de victime.

Se uită de asemenea că Biserica a dorit permanent ca adevărul să iasă la lumină și a depus toate eforturile pentru stabilirea lui, în acest sens a colaborat cu instituțiile abilitate ale statului și a pus la dispoziția acestora toate documentele financiar-contabile solicitate pentru a se pronunța cu obiectivitate asupra cauzei, după cum se menționează într-un comunicat emis de Biroul de presă al Episcopiei Hușilor.

Comentarii Facebook


Știri recente