Un an de lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului

Anul 2011 a fost unul în care s-a lucrat într-un ritm susținut la cel mai important edificiu al Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului s-au derulat atât ziua, cât și noaptea, fiind finalizate o serie de etape din construcția edificiului. Astfel au fost finalizați pereții mulați, a fost excavat pământul din interiorul acestora, au fost realizate ancorele pentru susținerea pereților mulați, s-a turnat betonul de egalizare și s-au placat pereții de sprijin cu polistiren în vederea realizării hidroizolației cu table de plumb, s-a turnat betonul de protecție peste hidroizolația orizontală, s-a început montarea armăturilor și turnarea betonului în fundația propriu-zisă a catedralei, informează „Ziarul Lumina”.

Dacă anul 2010 a fost unul în care s-a dat startul lucrărilor, fiind obținute toate avizele necesare și au fost finalizate documentațiile, anul 2011 a fost unul în care s-a lucrat efectiv, iar șantierul a fost plin de echipe de muncitori aproape non-stop.

Lucrările au început în mod oficial pe 15 decembrie 2010, când pe terenul pe care se va ridica Ansamblul arhitectural ‘Catedrala Mântuirii Neamului’ de pe Calea 13 Septembrie s-au trasat axele finale pentru sfântul lăcaș.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, deja se lucra la pereții mulați, acei pereți de beton care au rolul de a menține pământul să nu se surpe în momentul în care s-a excavat pentru a se realiza fundația, dar și rolul de a lucra împreună cu structura de rezistență a catedralei în vederea transmiterii eforturilor.

După ce au fost finalizați pereții mulați, în luna aprilie a început excavarea pământului din interiorul acestora, s-au executat ancorajele și lucrările pregătitoare aplicării hidroizolației din plumb, respectiv turnarea betonului de egalizare și placarea pereților mulați cu polistiren și apoi s-a executat hidroizolația din plumb. Soluția aleasă, de a izola cu folie de plumb, este una deosebită, deoarece s-a demonstrat că plumbul asigură cea mai bună hidroizolație împotriva apei.

Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat catedrala

Un eveniment important legat de lucrările de la catedrală a fost de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor. Atunci, moaștele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, au fost aduse de Mitropolitul Hrisostom de Patras spre închinare credincioșilor români. Întrucât Sfântul Andrei va fi și ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, Cinstitul său cap a fost purtat în procesiune pe 24 octombrie în jurul șantierului unde se înalță sfântul lăcaș. În dreptul altarului viitoarei catedrale, Patriarhul României a invocat ajutorul dumnezeiesc pentru continuarea lucrărilor și pentru binecuvântarea celor care ajută la construirea sfântului lăcaș.

Tot în acea zi, procesiunea condusă de Patriarhul României s-a îndreptat spre paraclisul ce a fost ridicat la intrarea în curtea viitorului lăcaș de cult. Bisericuța, construită în stil ștefanian, a fost binecuvântată cu apă și untdelemn, sfințite de către Patriarhul României, primind cu acest prilej hramurile ‘Învierea Domnului’, ‘Icoana Maicii Domnului – Prodromița’ și ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’. Credincioșii au posibilitatea să vină aici și să se roage zilnic, dar și să lase donațiile lor pentru construcția catedralei.

A început montarea armăturilor

O altă etapă importantă după finalizarea hidroizolației cu plumb a fost montarea fierului-beton în vederea realizării radierului. Lucrările au început în luna decembrie 2011. Atunci, echipe de fierari și de sudori au început punerea în operă a armăturilor în vederea realizării radierului, conform proiectului tehnic și al detaliilor de execuție. Montarea fierului beton a început în partea de vest a șantierului și pe măsură ce se avansează spre est cu turnarea betonului de protecție a hidroizolației și cu întărirea lui, echipele de muncitori, ajutați de cele patru macarale turn, vor monta fierul-beton absolut necesar pentru construirea fundației catedralei și în această parte. Pentru a se putea lucra și noaptea au fost montate reflectoare de mare putere și pentru ca lucrările să nu fie afectate de ploaie sau de zăpadă, inginerii au decis montarea unor corturi sub care echipele de sudori și de fierari betoniști să poată lucra fără probleme.

Cum puteți deveni ctitori ai catedralei

Persoanele care doresc să devină ctitori ai celui mai important lăcaș de închinăciune al României și să fie pomenite la Sfântul Altar pentru veșnicie au la dispoziție mai multe posibilități.

Oricine poate contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului la parohiile și mănăstirile din Patriarhia Română, dar și prin transmiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în rețelele de telefonie mobilă: Vodafone, Cosmote și Orange, până pe 31 decembrie 2011. Donațiile pot fi făcute și online, la adresa www.construimcatedrala.ro. Pentru depunere numerar sau virament bancar pot fi folosite următoarele conturi:

Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, București;

Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, București;

Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, București.

Comentarii Facebook


Știri recente