Un an de la trecerea la cele vesnice a IPS Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului

Pentru a marca acest moment, in toate lacasurile de cult din Arhiepiscopia Sibiului au fost oficiate astazi slujbe de pomenire la sfarsitul Sfintei Liturghii. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Iata, a trecut un an de zile de cand IPS Sa nu mai este printre noi, ci isi doarme somnul de veci in ctitoria sa de la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. La implinirea unui an de la trecerea sa la cele vesnice in patria cereasca, IPS Mitropolit Laurentiu a dispus ca in toate bisericile, schiturile si manastirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului sa se oficieze astazi slujba parastaului in memoria mitropolitului Antonie Plamadeala, urmand ca preotii parohi si cuviosii monahi sa explice credinciosilor personalitatea de exceptie a acestui mare ierarh al Bisericii noastre. In urma cu doua zile, la Manastirea Sambata de Sus a fost oficiat un parastas de catre IPS Mitropolit Laurentiu, impreuna cu un sobor mare de preoti, participand credinciosi si membri ai distinsei familii a raposatului mitropolit’.

De asemenea, PS Visarion Rasinareanul ne-a transmis si citeva ganduri la implinirea unui an de la trecerea la Domnul a IPS Mitropolit Antonie Plamadeala: ‘Este o zi de durere pentru ca ne aducem aminte de cel care de peste 20 de ani a fost mitropolitul Ardealului, iar in Eparhia Sibiului a lasat o dara luminoasa si numele sau este inscris in lungul sir al dascalilor de cuget si simtire romaneasca ai Bisericii noastre strabune. Chipul lui trebuie sa ne fie mereu in minte, in inima si in suflet, icoana lui sa fie un imbold pentru a sluji si mai departe altarul Bisericii strabune si neamul nostru romanesc, si fie ca Dumnezeu sa-i faca parte in Imparatia lui cea vesnica. Dumnezeu sa-l odihneasca si vesnica sa-i fie pomenirea’!

Fostul mitropolit al Ardealului a trecut la cele vesnice pe data de 29 august 2005 si a fost inmormantat pe 2 septembrie la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Nascut in anul 1926, intr-o localitate din Republica Moldova, IPS Antonie Plamadeala a urmat cursurile Seminariilor Teologice de la Chisinau si Bucuresti. Absolvent al Facultatilor de Teologie din Bucuresti si Cluj, IPS Antonie a fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon in anul 1949, la Manastirea Prislop. Dupa sapte ani de inchisoare politica, IPS Antonie Plamadeala si-a reluat activitatea clericala in anul 1968. In anul 1970, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales episcop vicar patriarhal, cu titlul ‘Ploiesteanu’, iar noua ani mai tarziu a fost ales episcop al Buzaului. La 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, fiind inscaunat la 7 februarie a.c. IPS Mitropolit Antonie Plamadeala a avut o activitate duhovniceasca si misionara deosebita, a militat pentru unitatea crestinilor, a scris numeroase lucrari de teologie si studii de specialitate, dar s-a implicat si in actiuni de restaurare sau ctitorire a numeroase lacasuri de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente