Un an de la trecerea la cele veșnice a Fericitului întru adormire Părintele Patriarh Teoctist

Miercuri, 30 iulie, se împlinește un an de la trecerea la cele veșnice a Fericitului întru adormire Părintele Patriarh Teoctist, al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, ieri, 26 iulie, după Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Sfântul Spiridon Nou din București, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, de la orele 12.00, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Părintele Patriarh Teoctist.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a adresat celor prezenți un cuvânt de omagiere a personalității vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.

La finalul slujbei de pomenire, cei prezenți au mers la mormântul Părintelui Patriarh Teoctist din Catedrala patriarhală (aflată în restaurare), pentru un moment de rugăciune și prinos de cinstire.

În cei peste șaizeci de ani de slujire a Bisericii, din care 54 ca episcop, Patriarhul Teoctist a desfășurat de la intrarea sa pe porțile mânăstirii și cele ale Sf. Altar o activitate statornică de slujire liturgică, oratorică, a scrisului bisericesc și de gospodărire a instituțiilor și eparhiilor încredințate spre răspundere.

A promovat învățământul religios după 1989, înființând noi seminarii teologice, școli medii de cântăreți bisericești, de pregătire a asistenților sociali, băieți și fete, de restauratori de monumente istorice și a organizat obținerea de burse în străinătate pentru studenții dornici de studiu. În învățământul general de toate gradele și profilurile a fost introdus învățământul religios.

Împreună cu Sfântul Sinod a înființat eparhii noi, a reactivat mitropoliile și episcopiile desființate de dictatura comunistă, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinți români, a reorganizat Biserica Română de peste hotare prin organizarea unor noi episcopii și alegerea unui număr corespunzător de ierarhi dintre tinerii teologi cu studii în țară și în străinătate și dintre cei care s-au distins prin cunoașterea vieții bisericești și monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…