Un an de înnoiri în mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor

În cursul anului 2009, viața în mânăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Bucureștilor a cunoscut importante sporiri și înnoire atât în plan cultural și liturgic, cât și administrativ, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. În cadrul așezămintelor monahale au avut loc numeroase evenimente. Au apărut monografiile mai multor mănăstiri precum și albumul „Pridvoare ale Cerului” cu prezentarea tuturor mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Consacrat Sfântului Vasile cel Mare și celorlalți Părinți capadocieni, anul 2009 a culminat cu aducerea la București, la Catedrala patriarhală, a moaștelor Sfântului Vasile cel Mare de la Atena și ale Sfântului Grigorie Teologul de la Viena, părticele din moaștele celor doi sfinți fiind donate Catedralei patriarhale. Evenimente deosebite au fost aniversarea a 450 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Plumbuita și sfințirea paraclisului de la demisolul bisericii noi a Mănăstirii Techirghiol de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, în cursul anului trecut, Preafericirea Sa a efectuat vizite canonice la mănăstirile Antim, Radu Vodă, Cernica, Ghighiu, Pasărea, Samurcășești, Cricov-Jercălăi, Duminica Sfinților Români – Popești-Leordeni, Techirghiol și Schitul Dragoslavele. Preafericirea Sa a participat și la Sinaxa stareților, starețelor, egumenilor, egumenelor și duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, ce s-a desfășurat în octombrie 2009 la Mănăstirea Samurcășești-Ciorogârla, având ca temă centrală Viața monahală în opera Sfântului Vasile cel Mare și a celorlalți sfinți capadocieni.

La Catedrala patriarhală, la Catedrala mitropolitană – Sfântul Spiridon-Nou, la mănăstirile Antim, Căldărușani, Cernica, Christiana, Crasna, Duminica Sfinților Români, Ghighiu, Pasărea, Radu-Vodă, Plumbuita, Samurcășești, Sinaia și Snagov, au avut loc slujbe arhierești prezidate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sau de către ierarhi delegați ai Întâistătătorului Bisericii noastre.

Prin activități culturale, liturgice, misionare și filantropice s-au evidențiat Catedrala patriarhală, mănăsti-rile Ghighiu, Radu-Vodă, Samurcășești, Stavropoleos, Christiana, Plumbuita și Schitul Darvari.

În noiembrie 2009 s-au împlinit 50 de ani de la nedreptul decret comunist 410/1959, prilej cu care, la un simpozion național desfășurat în perioada 26-27 noiembrie 2009 la Mănăstirea Secu din județul Neamț, Părintele Timotiei Aioanei, Mare Eclesiarh al catedralei și Exarh cultural, a susținut o comunicare în care a prezentat efectele decretului amintit în mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Activitatea editorială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, în grija părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a fost foarte bogată în 2009. Au apărut monografiile mănăstirilor Radu Vodă, Snagov, Plumbuita, precum și albumul „Pridvoare ale Cerului” în care sunt prezentate toate mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor. În plus, au fost publicate pliante pentru câteva mănăstiri și schituri, precum și unele volume comemorative aduse prinos de cinstire unor Părinți și unor personalități duhovnicești cunoscute: „Arhim. Sofian Boghiu – Un iconar de suflete”, la șapte ani de la trecerea sa cele veșnice, prilej cu care a fost evocat cunoscutul duhovnic și misionar care a viețuit mai mult de 50 de ani în capitala României; „Arhim. Gavriil Stoica – Un monah misionar, iubitor de virtuți și de flori”, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veșnice în Mănăstirea Zamfira.

Au apărut, de asemenea, și calendare bisericești cu prezentarea mănăstirilor Radu Vodă, Stavropoleos și a Schitului Darvari, cu imagini reprezentând icoanele și picturile acestor mănăstiri, iar părintele Arhimandirt Timotei Aioanei a amintit contribuția unor monahi din Arhiepiscopia Bucureștilor la realizarea volumului „Domnitorii și Ierarhii Țării Românești – ctitoriile și mormintele lor”, precum și permanenta colaborare a unor monahi la publicațiile Ziarul Lumina și la realizarea unor emisiuni la Radio și TV TRINITAS.

În plan administrativ, Sectorul Exarhat, care coordonează activitatea unităților monahale, a fost reorganizat prin numirea unui exarh pentru zona Prahova în persoana protosinghelului Valentin Mâțu, starețul Mănăstirii Turnu.

De la Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ, am aflat că Arhiepiscopia Bucureștilor are în prezent sub jurisdicția sa canonică, administrativă și gestionară 38 de unități monahale, 33 de mânăstiri și cinci schituri, iar dintre acestea, patru unități au fost ridicate la rangul de mănăstire în ultimul an, Schitul Caraiman, Schitul Sf. Nicolae – Chițorani, Schitul Ceptura, Schitul Sf. Maria-Cricov, iar Mănăstirea Schitul Măgureanu din București a fost reactivată. În mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Bucureștilor viețuiesc în total 742 de monahi și monahii: 249 de călugări și frați și 493 de călugărițe și surori.

Anul trecut au fost numiți patru stareți noi și două starețe, doi egumeni și o egumenă, iar mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit în această perioadă 14 noi viețuitori și au fost săvârșitepatru rasoforii, 23 tunderi în monahism, două hirotonii întru ierodiacon și șase întru ieromonah. Au fost întocmite listele cu monahii și monahiile din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Bucureștilor ce nu realizează venituri din salarii, pensie sau alte surse și au fost transmise către Cancelaria Sfântului Sinod pentru a beneficia de servicii medicale gratuite conform O.U. nr. 197/2008 și de asemenea au fost înnoite toate legitimațiile monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…