Ultimul parastas săvârșit pentru Mitropolitul Iachint de Vicina, Cuviosul Dionisie Exiguul și domnitorul Neagoe Basarab

Astăzi, 25 octombrie, începând cu ora 11:30, pe espalanda Catedralei patriarhale din București s-a săvârșit ultimul parastas pentru Mitropolitul Iachint de Vicina, Cuviosul Dionisie Exiguul și domnitorul Neagoe Basarab. Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, împreună cu slujitorii Catedralei patriarhale din București.

Mâine, 26 octombrie 2008, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de un sobor de preoți și diaconi, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iachint de Vicina – primul Mitropolit al Țării Românești, a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) – părintele erei creștine și al dreptului bisericesc, și a Sfântului Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești.

În ședința de lucru din 8-9 iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire 1 septembrie, a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești, cu ziua de prăznuire la 28 octombrie și a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, prăznuit la 26 septembrie.

Trăitor în a doua jumătate a secolului al V-lea și prima parte a secolului al VI-lea, Dionisie cel Smerit sau Exiguul a fost un cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică. Opera sa constă în primul rând dintr-un număr de traduceri patristice în limba latină, cuprinse într-o Antologie de texte.

Iachint de Vicina a fost primul mitropolit al Țării Românești, la 1359. În timpul păstoririi sale, au fost întemeiate noi așezări mănăstirești și au fost intensificate legăturile cu Patriarhia de Constantinopol.

Domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521, Neagoe Basarab ocupă un loc însemnat în galeria personalitatilor istorice ale poporului român. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești, ‘Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie’.

Comentarii Facebook


Știri recente