Ultimul lăcaș de cult târnosit de patriarhul Teoctist

Lucrarea misionară a Bisericii nu se desfășoară doar în cadrul lăcașului de cult, ci oriunde este nevoie de vestirea mesajului Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. Din cauza lipsei educației religioase în timpul regimului comunist, a efectelor secularizării și a altor fenomene, Biserica zilelor noastre trebuie să aducă un suflu nou, în duhul Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți.

Problema acută cu care se confruntă în misiunea lor preoții în vremurile de azi este indiferentismul religios. În acest context, prezența preotului în instituțiile de stat sau publice contează mult pentru omul care, furat de îndatoririle cotidiene și ancorat în plăcerile lumii pământești, poate conștientiza rostul său pe pământ. Astfel, Biserica și-a diversificat misiunea prin înființarea de capele în incintele spitalelor, penitenciarelor, instituțiilor de învățământ, azilurilor etc., pentru a duce bucurie și pace, liniște și speranță acolo unde este durere, suferință sau indiferență. În anul 1991, s-a pus bazele Universității Româno-Americane, și încă atunci a fost proiectată și o capelă pentru nevoile spirituale ale cadrelor didactice și ale studenților instituției de învățământ superior. ‘Universitatea a fost înființată în 1991. Capela o avem de mai puțin timp. Ea a fost proiectată încă de la bun început în proiectul mare al campusului, dar din motive materiale nu s-a reușit finalizarea la momentul inaugurării campusului în 2003. Față de această capelă avem un sentiment aparte. De la bun început ne-am dorit să existe aici un lăcaș de cult pentru cei care fac parte din comitetul nostru academic. Ea are o valoare sentimentală deosebită, deoarece are legătură cu fondatorul acestei instituții de învățământ superior, Ioan Smedescu, dar și pentru faptul că este ultimul lăcaș de cult sfințit de către vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist. Domnia sa, Ioan Smedescu, a studiat teologia o vreme la Seminarul de la Turnul Roșu, de lângă Sibiu. De asemenea, a fost pentru un timp destul de îndelungat, ucenicul părintelui Dumitru Stăniloae. Din acele vremuri, domnia sa a rămas cu o apropiere spirituală față de Biserică și a dorit ca pe lângă școala propriu-zisă, să înființeze și un lăcaș de cult. Dorința domniei sale a fost ca tinerii, pe lângă aprofundarea cunoștințelor din universitate, să aibă și un loc unde să se poată reculege, să se poată ruga lui Dumnezeu’, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu Folcuț, rectorul Universității Româno-Americane.

‘Este datoria noastră de a duce pe chipurile lor un licăr de lumină’

Studenții acestei universități nu s-au arătat indiferenți față de capelă. Astfel, un absolvent al instituției de învățământ superior, Adrian Păndurașu, a donat vitraliile care împodobesc lăcașul de cult. Pentru această capelă cu hramul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ a fost numit păstor tânărul părinte Mihai Gheorghe, care a mărturisit că are de împlinit o slujire mai specială. ‘Prin rugăciuni către Dumnezeu și rugăminți către oameni am ajuns aici și așa l-am cunoscut și pe Ioan Smedescu, fondatorul acestei universități, care a fost ucenic al părintelui Stăniloae și a avut o deschidere către spiritualitatea ortodoxă. Misiunea mea, ca și a oricărui preot de caritate, este de a aduce bucurie și pace, liniște și speranță acolo unde este durere și suferință. Este datoria noastră de a duce pe chipurile lor un licăr de lumină, mai ales în această perioadă a sărbătorilor de iarnă’, a mărturisit părintele Mihai Gheorghe.

Capela este deschisă de luni până vineri, deoarece în zilele de sâmbătă și duminică universitatea este închisă, părintele Mihai Gheorghe fiind îmbisericit la o biserică de parohie. ‘În fiecare zi începem cu rugăciunea pentru studenți, pe care o facem la ora 8:00, deoarece misiunea noastră este de a ieși în întâmpinarea în primul rând a studenților acestei universități. De asemenea, săvârșim acatistul unui sfânt, iar în ziua de vineri, Taina Sfântului Maslu. În ziua de duminică nu se poate săvârși Sfânta Liturghie, deoarece universitatea este închisă, dar pentru nevoile spirituale ale studenților săvârșim Sfânta Liturghie în timpul săptămânii’, a adăugat părintele Gheorghe.

Capela se află la etajul al V-lea din clădirea universității. Ea este prevăzută și cu un lumânărar, iar pe acoperișul instituției, deasupra capelei, a fost așezată o cruce, care în curând va fi luminată. (Articol publicat în „Ziarul Lumina” din data de 6 ianuarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente