Ultimul drum pământesc al teologului Dumitru Popescu

Slujba prohodirii părintelui profesor academician dr. Dumitru Popescu a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă, 13 martie, în paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, informează Ziarul Lumina. Alături de Preafericirea Sa s-au mai aflat IPS Andrei al Albei Iulia, IPS Casian al Dunării de Jos, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, pr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, precum și preoți și profesori universitari, academicieni, oameni de cultură, foarte mulți studenți și credinicioși și, nu în ultimul rând, rudele.

Colegi de generație, profesori, academicieni, ucenici și mulți studenți tineri care l-au cunoscut prin opera sa vastă au venit sâmbătă pentru a asista la funeraliile părintelui Dumitru Popescu, care s-a impus în teologia românească drept un devotat profesor și slujitor al lui Hristos și un teolog al sintezelor, deschizător de drumuri în dialogul dintre teologie și stiință, teologie și filosofie, teologie și artă. Capela Facultății de Teologie din București a fost înconjurată de preoți, profesori, studenți și mulți credincioși, cu toții îndurerați de faptul că bunul profesor pleca dintre ei. Preoți și ierarhi, la rândul lor profesori de teologie sau slujitori vrednici ai Bisericii și ai neamului, au venit la ultima Liturghie împreună cu dragul lor profesor, promotor al dialogului, așa cum l-au cunoscut cei mai mulți dintre ei.

După ce dimineață s-a oficiat Sfânta Liturghie, slujba înmormântării părintelui Dumitru Popescu a fost oficiată de Întâistătătorul Bisericii noastre. În intonarea cântărilor specifice slujbei de înmormântare a preoților, s-au ținut lumânări aprinse în mâini, spre pomenirea celui ce a fost marele teolog Dumitru Popescu.

Cu toții s-au rugat cu nădejdea și cu siguranța că eminentul dascăl de teologie, care a reprezentat timp de patru decenii învățământul teologic românesc, a înțeles de-a lungul vieții că în locul la care s-a mutat „este veșnică lumină, că acolo este izvorul vieții noastre și că acolo este desfătarea cea veșnică. Acolo este raiul, unde toate sufletele drepților se bucură”.

A lăsat teologiei o operă vastă, diversă și profundă

La finalul slujbei de înmormântare, vrednicul de pomenire profesor Dumitru Popescu a fost evocat de către personalități ale vieții bisericești și publice, care și-au prezentat mesajele de condoleanțe.

După cuvântul Patriarhului României, care a subliniat că, prin viața și opera sa, părintele Dumitru Popescu va rămâne un model de fidelitate și slujire a Mântuitorului Hristos și a Bisericii Sale, domnul academician Alexandru Boboc a enumerat direcțiile contribuției lăsate posterității de către cel mutat la Domnul. A subliniat că a fost un foarte bun colaborator și a evidențiat că cea mai mare realizare în plan teologic a părintelui academician Dumitru Popescu o reprezintă generațiile de preoți și teologi formate sub îndrumarea sa. „Ne-am înțeles din primul moment foarte bine la capitolul colaborare, nu numai dintre filosofie și teologie, ci dintre filosofie și toate formele culturii. Am desfășurat împreună activitate de dezbateri. Toate acestea s-au concretizat în lucrările la care s-a referit și Preafericirea Sa, în special «Teologie și cultură», o lucrare de deschidere, cred, în cultura noastră teologică, care pune în atenție valențele aplicative ale teologiei, cu planuri multiple ale culturii și ale vieții contemporane în genere”, a spus academicianul Boboc.

În continuare, părintele decan Ștefan Buchiu a evocat activitatea didactică, liturgică și științifică a părintelui Popescu și a subliniat că, pentru teologia dogmatică, părintele Dumitru Popescu a fost cel mai strălucit reprezentant de la părintele Dumitru Stăniloae până astăzi. „Opera teologică a părintelui academician este vastă, diversă și profundă, trădând o minte sclipitoare, o cultură plurivalentă, pasiune și rigoare pentru cercetare, deopotrivă afirmare a specificului ortodox și național al teologiei elaborate și deschidere calmă și neinhibată față de cultura universală și teologiile eterodoxe”, a spus părintele Buchiu. În final, părintele decan a dat mărturie sinceră de discipol „despre omul cald și generos, despre dascălul exigent dar și mărinimos, despre părintele atent și disponibil cu ucenicii săi, cu colaboratorii pe care i-a avut, cu toți câți i-au cerut sfatul, îndrumarea sau sprijinul”.

După aceasta, în glas de clopote și toacă, cortegiul – format din ierarhi, preoți colaboratori, personalități culturale, rude – a dat defunctului „sărutarea cea de pe urmă” și cu inimile cernite oamenii au ieșit afară pentru a purta sicriul cu trupul părintelui spre Cimitirul Bellu, unde părintele academician Dumitru Popescu se va odihni alături de cele mai însemnate personalități ale neamului românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…