Ultimul Constantin. Romanul Brâncovenilor

La Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut lucrarea Ultimul Constantin. Romanul Brâncovenilor, semnată de doamna Ileana Toma, după cum aflăm de la Sectorul Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În prefața intitulată „Binecuvântare”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel remarcă următoarele: „Personajul central al volumului, Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, este unul dintre cei mai importanți domnitori români și se înscrie, alături de alte exemple, precum Sfântul Voievod Neagoe Basarab, în linia conducătorilor creștini dreptmăritori care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului bisericesc și cultural al națiunii române. De asemenea, titlul romanului este unul inspirat, deoarece ne trimite cu gândul la ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Dragases, căzut victimă otomanilor, întru apărarea dreptei credințe, ca și Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu. În viziunea autoarei, momentele execuției acestuia și a familiei sale transfigurează Istanbulul în Constantinopol și pe domnitorul muntean în autenticul basileu al Bizanțului de altădată: „Era un voievod mare, un adevărat suveran și nu putea să facă acest ultim act fară să aibă sentimentul măreției împlinite. Cât a durat execuția, el a fost adevăratul împărat al Constantinopolului, el, al doisprezecelea Constantin, ultimul basileu, murind pentru Hristos, ca în prorocire” (p. 412).”

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…