Ultimii descendenți ai familiei Sturdza, botezați la Biserica Bărboi

La Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Bărboi din Iași a avut loc sâmbătă, 30 ianuarie 2010, încreștinarea copiilor Mihail și Gavriil ai principelui Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza și ai principesei Irina Sturdza, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Slujba a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii noastre.

Taina Sfântului Botez al gemenilor Mihail și Gavriil a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de șapte preoți și diaconi. Nașii pruncilor au fost pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, și soția sa, Mioara Roată. Așa cum este obiceiul în familia Sturdza, toate evenimentele importante se petrec la Iași, în capitala Moldovei, de unde a plecat și strămoșul lor, ultimul domn al Moldovei, Mihail Sturdza, în anul 1848. „La acest eveniment au luat parte membrii familiei, apropiați, prieteni, reprezentanți ai caselor princiare din Europa, care au avut ocazia să trăiască o etapă frumoasă din viața unor creștini ortodocși. Majoritatea celor prezenți au fost de alte confesiuni sau de alte religii. De aceea s-a mărturisit identitatea noastră și modul în care primim în rândul Bisericii noastre pe cei care se apropie de Taina Sfântului Botez”, a declarat pr. Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei „Sf. Arhanghel Mihail” a domnitorului Mihail Sturdza din Baden-Baden – Germania. După slujba Botezului, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la modul în care sunt pictați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pe ușile catapetesmelor în sfintele biserici. „Viața unui nou-născut trebuie să fie una de bărbat care are sabia în mână pentru a lupta pentru viață și pentru dăinuirea neamului său. Rog pe Dumnezeu să așeze în mâna lui Mihail și în mâna lui Gavriil câte o sabie și câte o floare de crin, pentru ca viața lor să fie una de victorii în războaiele care definesc orice ființă umană. În același timp, sensibilitatea celui care poartă o floare să le definească viața. Să le dea Dumnezeu curaj și putere pentru a înfrunta vitregiile vieții și pentru a răspândi în jur bunătate și sensibilitate”, a spus IPS Teofan.

Familia Sturdza a fost mereu aproape de Biserica Ortodoxă Română

Tatăl prințului Ștefan, prințul Dimitrie Sturdza, care este și bunicul celor doi mici principi botezați sâmbătă, a ajutat și a susținut întotdeauna activitatea cultural-misionară și pastorală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încă din vremea când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, păstorea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. „Această activitate a fost făcută ca o stare de continuitate, misiunea sa fiind întărită și preluată de principele Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza, care se implică, urmând linia tatălui său, în proiecte social-culturale, de ajutorare a celor care sunt în nevoi. De asemenea, principesa Irina, pe lângă multe proiecte pe care le are, a dorit ca în amintirea principesei Margareta, care a plecat la Domnul anul trecut, să se aplece cu precădere către copiii orfani. Principele Ștefan este câștigat Bisericii prin părintele său duhovnicesc, PS Calinic Botoșăneanul, care este duhovnicul lui și al principesei Irina și care mereu îi îndeamnă și îi sfătuiește cu înțelepciune să păstreze calea cea dreaptă în viață. De asemenea, principii acordă toată atenția ctitoriei sturdzeștilor de la Baden-Baden, singura biserică domnească din vestul Europei, principii Dimitrie și Ștefan preluând cu generozitate costurile de întreținere”, a mai adăugat pr. Bogdan Stavarachi.

Comentarii Facebook


Știri recente