Ultimele pregatiri pentru Lasatul secului de branza

In Biserica Ortodoxa maine, 5 martie 2006, se face Lasatul secului de branza. Postul care incepe luni este un post deosebit fata de celelalte posturi de peste an. Perioada de pregatire pentru intampinarea sarbatorii Invierii nu implica doar restrictii alimentare, ci si o schimbare a modului de viata. Despre adevarata postire ne-a vorbit PS Gherasim, episcop al Ramnicului: ‘Iubitii nostri fii duhovnicesti! De duminica se lasa sec, adica nu mai mancam carne, peste, branza, lapte, oua si, cu darul lui Dumnezeu, celelalte bucate pe care le luam, pentru ca si acelea trebuiesc cu masura. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne intareasca in cele 7 saptamani ale Sf. si Marelui Post, ca inima noastra, ochii, gandurile, toate sa posteasca, pentru ca numai asa este o postire adevarata’.

Dupa aceasta zi, crestinii ortodocsi vor intra in Postul Pastelui sau Postul Mare care dureaza 7 saptamani si precede marea sarbatore a Invierii Domnului. Despre semnificatiile lasatului de sec si despre perioada Postului Mare ne-a vorbit si parintele arhimandrit Nicolae Arsene, eclesiarh al Catedralei episcopale din Curtea de Arges: ‘Dupa cum stim, duminica care va urma este cea a lasatului sec de branza, fiind momentul cand, dupa ce fiecare dintre noi, fiecare credincios, fiecare bun crestin a avut o perioada de pregatire, de trecere, de la un regim alimentar normal, urmat de Saptamana branzei, cand, lasandu-se sec de carne, deci renuntand la toate bucatele ce cuprind in sinea lor toate preparatele de carne, au urmat aceasta Saptamana a branzei in care se consuma toate produsele lactate, tocmai pentru a ne pregati si trupul cu un regim putin mai auster care consta in postul de bucate, dar acest post de bucate, care il cunoaste toata lumea, trebuie sa fie si urmat de postul faptelor bune’.

Comentarii Facebook


Știri recente