Ultima zi a Zilelor Melchisedec Ștefănescu

În parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamț, a avut loc azi, 16 mai, o slujbă de pomenire pentru episcopul Melchisedec Ștefănescu și a familiei sale, după cum ne-a mărturisit părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Parastasul a fost săvârșit de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de cea de-a XI-a ediție a „Zilelor Melchisedec Ștefănescu”.

La evenimentul religios au asistat autorități locale, copiii de la Școala „Melchisedec Ștefănescu” din Gârcina, și numeroși credincioși din localitate. Slujba a fost săvârșită la mormântul mamei vrednicului de pomenire episcop, prezbitera Anastasia, care își doarme somnul de veci lângă altarul lăcașului de cult din Gârcina. Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț. În contextul serbării în acest an a familiei creștine, PS Ioachim Băcăuanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a făcut cunoscută celor prezenți personalitatea celui care și-au înscris numele în panteonul marilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, evocându-se, în același timp, rolul deosebit pe care familia preotului Ștefănescu din Gârcina l-a avut în viața celui ce avea să devină cunoscut ca fiind „părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”. „Am început această manifestare cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, care deși nu este aici, ne-a trimis cuvântul său prin părintele protopop Dumitru Ailincăi. IPS Teofan ne-a acordat binecuvântarea să organizăm aceste manifestări aici, în locul unde s-a născut, unde a crescut și unde a deprins primele noțiuni în calitate de elev, cel care a strălucit ca o lumină pe care cerul întunecat al sfârșitului de veac XIX. Anul acesta în contextul serbării familiei creștine, ne-am gândit să punem accentul pe familia celui care a fost episcopul Melchisedec Ștefănescu. Vă mulțumesc tuturor că v-ați adăugat nouă la acest eveniment, mulțumesc și doamnei primar din localitate, tuturor celor care ne-au ajutat pentru buna derulare a acestui moment”, a remarcat PS Ioachim Băcăuanul.

Evenimente culturale dedicate episcopului Melchisedec Ștefănescu

După slujba de pomenire a urmat o expoziție documentară în cadrul căreia au fost expuse obiecte care au aparținut episcopului Melchisedec Ștefănescu, cărți de cult și volume. De asemenea, a fost prezentat un film în care a fost evocată activitatea părintelui autocefaliei românești în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. ‘Zilele Melchisedec Ștefănescu’, ediția a XI-a au debutat pe 14 mai 2011 la Roman, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Roman, prin organizarea Simpozionului ‘Muzica bizantină în viața tinerilor’, care a fost urmat de un concert de muzică psaltică susținut de mai multe coruri. La finalul slujbei Sfintei Liturghii de duminică, 15 mai, 2011, de la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost lansat volumul ‘Cuvinte din cuvânt – Omilii inedite’ – Episcop Melchisedec Ștefănescu. Ieri, la Școala generală nr. 5 din Roman a avut loc premierea câștigătorilor Concursului interjudețean ‘Din viața și activitatea episcopului Melchisedec Ștefănescu’.

Comentarii Facebook


Știri recente