Ultima zi a simpozionului teologic de la București

Lucrările din ultima zi a simpozionului internațional despre Taina Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor s-au desfășurat pe 16 mai 2012 în Amfiteatrul „Preot Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Simpozionul internațional s-a bucurat de prezența studenților, masteranzilor și a doctoranzilor acestei instituții, care au pus întrebări despre diferite aspecte teologice și practice care au fost evidențiate în timpul discuțiilor. Atenție a fost acordată tradițiilor locale ale săvârșirii acestei taine și receptării ei în alte Biserici Ortodoxe surori. Părintele Aleksi Kshutashvili de la Academia Teologică din Tbilisi și profesorii Archil Metreveli de la Universitatea de Stat din Tbilisi și Zaza Vashakmadze de la Universitatea de Stat din Akhaltsikhe au prezentat câteva rânduieli liturgice și prevederi canonice ale săvârșirii acestei taine în Biserica Ortodoxă din Georgia.

Din partea Bisericii Romano-Catolice, preotul Isidor Mărtinică de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București a vorbit despre transformările acestei taine în practica catolică.

„Din comunicările prezentate am observat că și în celelalte Biserici Ortodoxe se acordă o importanță deosebită Tainei Sfântului Maslu și în același timp este considerată ca o metodă pastorală foarte importantă, deoarece această taină a fost numită și taina împăcării cu Biserica și se poate vedea o similitudine cu Taina Sfintei Spovedanii. Părintele Dumitru Stăniloae spune că credinciosul se împacă cu Dumnezeu, cu aproapele și cu sine. În acest sens, și Sfântul Maslu contribuie la regăsirea de sine a credinciosului, la refacerea legăturii sale cu ceilalți credincioși ai Bisericii prin rugăciunile preoților pentru că primește nu doar tămăduire, ci și iertarea păcatelor”, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Din partea Facultății de Teologie din București au prezentat referate Nicolae Adrian Lemeni, părintele Sterea Tache, părintele David Pestroiu, preotul Mihai Burlacu și profesoara Mihaela Palade. Au mai vorbit părintele Ioan Tulcan și părintele Valer Bel de la facultățile de teologie ortodoxă din Arad și Cluj-Napoca.

„Simpozionul dedicat Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, deschis sub cele mai favorabile auspicii prin prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care în cuvântul introductiv a jalonat direcțiile spre care trebuie să se îndrepte cercetarea teologică, a relevat aspecte particulare în teologia rusă a secolului XIX și din Biserica Ortodoxă a Georgiei. Am văzut că a fost o anumită perioadă în Biserica Ortodoxă din Rusia când copiii nu puteau participa până la 7 ani la această taină, pentru că se punea problema că, întrucât ei nu se spovedesc, nu au nevoie nici de o participare efectivă pentru a obține iertarea păcatelor. Noi considerăm că, dacă copiii se îmbolnăvesc, și ei pot fi aduși la Taina Sfântului Maslu, pentru ca și ei să primească ajutorul de la Dumnezeu, manifestat prin tămăduirea trupului”, a concluzionat părintele decan Ștefan Buchiu.

Facultatea de Teologie din București pregătește o nouă manifestare științifică care se va desfășura în această toamnă la București.

„Mai avem în vedere o manifestare științifică de un caracter deosebit. În septembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel va avea loc o masă rotundă între teologi dogmatiști de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și teologi catolici de la Universitatea din Freiburg, Germania. Va fi o privire comparativă între Biserica Ortodoxă și cea Romano-Catolică în privința Sfântului Maslu, care sperăm să aducă noi clarificări în ceea ce privește fundamentarea acestei taine și practicarea ei în Biserică de-a lungul istoriei și în zilele noastre”, a explicat părintele decan.

După prezentarea referatelor a avut loc și o sesiune de discuții pentru prezentarea concluziilor acestei manifestări științifice.

Comentarii Facebook


Știri recente