Ultima parte a Canonului celui Mare la Catedrala mitropolitană din Iași

Credincioșii din Iași au participat, în urmă cu două zile, la slujba Canonului celui Mare oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași în cadrul Pavecerniței Mari. Ultima parte a canonului din prima săptămână a Postului Mare a fost citită de Înalt Preasfințitul Teofan.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, a oficiat joi, 1 martie, la Catedrala mitropolitană din Iași, slujba Pavecerniței Mari. În cadrul acestei slujbe, Înalt Preasfinția Sa a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Ieșenii prezenți la această slujbă au cântat, alături de membrii Corului ‘Chivotul’ al catedralei, ‘Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă’ pe un ton tânguitor, între troparele din canon.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Canonului celui Mare, după cum ne informează Ziarul Lumina. IPS Teofan a arătat că în textul canonului se regăsește îndemnul Mântuitorului Hristos: ‘Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide’ (Matei 7-7). ‘În aceste cuvinte care îl descriu pe cel care cere, pe cel care caută, pe cel care bate la ușa închisă, vedem imaginea omului de după căderea în păcat, până în zilele noastre. Sfântul Simeon Noul Teolog, aplecându-se asupra acestui cuvânt al Mântuitorului Hristos din Sfânta Scriptură, se întreabă ‘Până când, Doamne?’. Tot Sfântul Simeon răspunde: ‘Până când veți afla, până când veți primi, până când vi se va deschide ușa’. După izgonirea lui Adam și a Evei din rai, după ce omul a fost rânduit să trăiască în această lume, în adâncul sufletului ființei umane s-a aflat dorința, setea și foamea după paradisul cel pierdut. Omul caută să-și odihnească sufletul, inima și cugetul, nădăjduind că, într-o formă sau alta, raiul cel închis i se va deschide. În Canonul Sfântului Andrei Criteanul ni se vorbește adesea despre oaia cea rătăcită pe care Dumnezeu o caută. Nu doar omul cere, caută și bate la ușă, ci și Dumnezeu este Cel care Se află în căutarea oii pierdute. Canonul Sfântului Andrei Criteanul din seara aceasta (n.r. joi seara) ni-L înfățișează în una din cântările sale pe Dumnezeu pornind în căutarea chipului Său, pe care nu-l mai găsește la cei mai mulți dintre oameni’, a arătat IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente