Tunderi în monahism în Arhiepiscopia Bucureștilor

În biserica Mănăstirii Ghighiu, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți au săvârșit joi seara tunderea în monahism a sorei Maria Lupașcu, care a primit, ca nume de călugărie, Cipriana, informează „Ziarul Lumina” La slujba tunderii a participat și stavrofora Eupraxia Neacșu, stareța Mănăstirii Ghighiu, împreună cu obștea de maici.

‘Călugăria, mai ales în vremurile noastre, este în primul rând un act de iubire față de Dumnezeu, dar în același timp și un act de curaj. În aceste vremuri tulburi, oamenii caută în general foarte multă libertate. Or, cineva care își asumă în mod liber ascultarea arată că iubește pe Dumnezeu pentru că ascultarea este expresia cea mai înaltă a iubirii pe care o avem față de Dumnezeu și de aceea trebuie apreciat un monah și trebuie ajutat prin rugăciuni, prin sfaturi și prin tot ceea ce poate face atât comunitatea respectivă, adică obștea monahală, cât și comunitatea credincioșilor, care este Biserica întreagă. Noi trebuie să ne bucurăm împreună cu cei care se bucură și să plângem împreună cu cei care plâng, după cum a spus Sfântul Apostol Pavel, și să ne rugăm în fața unei astfel de ascultări pe care doresc să o împlinească. După cum spune una din rugăciunile de la tunderea în monahism, nu cele făgăduite aduc mântuirea monahului respectiv, ci împlinirea acelor făgăduite. Monahul trebuie să stăruie permanent pentru a împlini cele trei voturi monahale; de aceea, lupta lui nu este de o zi, de o lună sau de câteva ceasuri, ci este o luptă permanentă până la sfârșitul vieții lui’, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Vineri seara, la Mănăstirea Antim din București a avut loc tunderea în monahism a fratelui George, care a ucenicit timp de 8 ani ca și cântăreț la strană în biserica mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente