Tundere în monahism la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași

IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Ieri, 22 iunie 2012, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași, în cadrul căreia a săvârșit și rânduiala tunderii în monahism a unuia dintre viețuitorii acestei mănăstiri. Din soborul de slujitori au făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Hulpoi, directorul Doxologia Media.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a săvârșit și rânduiala tunderii în monahism a unuia dintre viețuitorii acestei mănăstiri, care a primit numele de Partenie, avându-l ca naș de călugărie pe părintele stareț Nichifor Horia, potrivit Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Credincioșii prezenți la slujbă au primit lumânări, ca un simbol al luminării căii celui care a ales ca toată viața să o încredințeze lui Dumnezeu. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a arătat responsabilitatea celui care îmbrățișează viața monahală. ‘În sfânta și venerabila Mănăstire ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași am săvârșit astăzi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în interiorul căreia a avut loc tunderea în monahism și dedicarea în exclusivitate lui Dumnezeu a monahului Partenie. Dumnezeu să-l ajute pe cuvioșia sa să împlinească cele ce le-a făgăduit, împlinire în conformitate cu care el va fi judecat la judecata cea nemitarnică a Mântuitorului și Domnului nostru Iisus Hristos’, a subliniat IPS Teofan.

La final, toți credincioșii care au participat la slujbă au trecut pe la părintele Partenie și l-au rugat ca, de acum înainte, să-i pomenească în rugăciunile pe care le va înălța către Bunul Dumnezeu.

‘Slujba călugăriei este centrată pe făgăduința de taină dată de cel care a ales viața monahală, de cel care a cunoscut prin șederea în mănăstire o perioadă în care și-a probat vocația monahală și puterea de a urma rigorile unei vieți călugărești. În această făgăduință, viitorul monah nu este singur, ci precum se rostește într-o rugăciune de la slujba călugăriei, este prezent Însuși Mântuitorul Hristos, alături de Maica Domnului și de sfinții îngeri, care primesc făgăduința candidatului. Solemnitatea, adâncimea și împărtășirea mângâierii lui Dumnezeu în slujba călugăriei se observă și prin faptul pentru că această slujbă este o încununare și o culme a pocăinței, manifestată prin cele trei voturi: ascultarea, săracia de bunăvoie și fecioria’, a arătat arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’.

O nouă stareță pentru Mănăstirea Peștera din județul Neamț

Luni, 18 iunie 2012, a avut loc, la Mănăstirea Peștera din județul Neamț, instalarea noii starețe Teodora Amariei, în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a arhim. Luca Diaconu, exarh al zonei Neamț, și a pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

‘Slujba instalării unui nou stareț sau a unei noi starețe de mănăstire este una deosebită, întrucât noii numiți sunt chemați în primul rând să preia sfintele rugăciuni pe care să le ducă mai departe și să le înmulțească în lăcașul mănăstiresc. Noua stareță a Mănăstirii Peștera, maica Teodora Amariei, are o experiență monahală de mai bine de 25 de ani la Mănăstirea Agapia, unde a avut ascultarea de ghid al muzeului mănăstirii și unde le-a împărtășit multor credincioși prețuirea și dragostea față de obiectele și de podoabele mănăstirești, activitate care cu siguranță îi va folosi și în noua ascultare, cea de stareță’, a subliniat arhim. Nichifor Horia.

Aflată la aproximativ 7 km de orașul Piatra Neamț, Mănăstirea Peștera din comuna Gârcina a fost înființată în anul 1993, mai întâi ca schit, apoi ridicată în anul 2002 la rang de mănăstire. Slujba de sfințire a Bisericii cu hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ a fost oficiată în data de 13 septembrie 1997 de către PF Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente